Makkelijk ovengerecht met quinoa & Cannellini bonen
Dat een gezonde en voedzame maaltijd zonder vlees echt helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn laat dit ovengerecht met quinoa, courgette en cannellini bonen zien!
Even snijden en vervolgens doet de oven het meeste werk.. Jij kan dus lekker een boekje lezen, de was doen of van het heerlijke zonnetje genieten terwijl dit gerecht langzaam gaart in de oven, hoe ideaal wil je het hebben?
Glutenvrij, vegan & bomvol plantaardige eiwitten
Het kan nóg idealer want dit gerecht is ook nog eens vegan, glutenvrij, boordevol plantaardige eiwitten én onwijs lekker! Tegenwoordig is het voor veel van ons herkenbaar dat er mensen in je omgeving zijn die bepaalde voeding niet eten. Ofwel om gezondheidsredenen of uit principe. Zelf vind ik het super fijn om een aantal gerechten te hebben die ik zonder al te veel inspanning voor bijna ieder zijn wensen op tafel kan toveren. Dit gerecht is daar een van!
Cannellini bonen
De Cannellini boon is in Nederland niet heel bekend onder deze naam, maar beter onder de ‘normale’ witte boon. Klinkt iets minder fancy, maar dat mag deze boon niet onder doen! Hij heeft een lichte nootachtige smaak en je kunt hem echt aan bijna ieder gerecht toevoegen. Door een salade, een pasta gerecht met rode tomatensaus, een ovenschotel of er zelfs een heerlijke spread van maken.. Het kan allemaal!
En het is ook zeker aan te raden. Deze boon zit boordevol vezels, plantaardige eiwitten en is rijk aan mineralen en vitamine B.
Geweldige tahin dressing op basis van verse kruiden
Als dressing bij dit ovengerecht maakte ik een geweldig lekkere tahin dressing met kappertjes en verse kruiden. Deze dressing raad ik je zeker aan om erbij te maken want het geeft dit gerecht nog net die extra boost! En wees niet bang, de oven doet nog steeds het meeste werk. De dressing maak je in een handomdraai door alle ingrediënten te mengen in je staafmixer.
Aan de slag met het recept: Quinoa en Cannellini bonen uit de oven
OVENGERECHT MET CANNELLINI BONEN EN KRUIDIGE TAHIN DRESSING
Equipment
- Staafmixer en ovenschaal
Ingrediënten
- 150 gram quinoa
- 700 ml gekookt water
- 1 el groente bouillonpoeder of een half blokje
- 1 pot (400 gram) cannellini bonen
- 1 klein blikje (150 gram) maïs
- 1/2 limoen sap en rasp
- 2 tenen knoflook gepeld en geperst
- 1 courgette in stukjes
- 30 gram verse dille
Kruidige tahin dressing
- 30 gram kappertjes
- 3 takjes munt de blaadjes
- 5 takjes peterselie de blaadjes
- 4 el tahin
- 2 el soja yoghurt of kwark
- 1 teen knoflook gepeld en geperst
- 1/2 limone sap
- Peper naar smaak
- Optioneel: scheutje water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak de bouillonpoeder met 700 ml gekookt water en meng hierdoor de geperste knoflook en het sap van de limoen.
- Spoel de bonen en mais af met koud water en laat goed uitlekken.
- Snijd de courgette in blokjes en doe deze samen met de quinoa, mais, bonen en het rasp van de limoen in een ovenschaal. Meng goed en giet er vervolgens de bouillon over. Begin met 600 ml. Staat niet alles onder water? Voeg dan nog een scheutje extra bouillon toe.
- Voeg ook de helft van de verse dille toe aan de ovenschaal en meng goed.
- Dek af met aluminiumfolie en zet 40 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal het aluminiumfolie er na 40 minuten af, meng de overgebleven dille erdoor en zet de oven uit. Zet de ovenschaal vervolgens nog 10 minuten in de oven om na te garen.
- Maak het gerecht nu helemaal af met de goddelijke dressing! Doe alle ingrediënten in de mengbeker van je staafmixer en meng goed. Vind je hem te dik? Voeg dan een scheutje water toe. Breng op smaak met peper.
- Serveer de quinoa met de dressing en geniet!