Vegan rendang van Jackfruit

Mijn liefde voor Jackfruit is ontstaan tijdens mijn reis naar Indonesië met een lieve vriendin. We zijn samen 4 weken op Bali en Lombok geweest en daar ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met Jackfruit, nu alweer zo een 5 jaar geleden. We gingen naar een restaurantje waar je moest zijn voor de beste (vegan) Rendang op Bali en ik heb tot 2 keer toe aan verschillende obers gevraagd of dit wel écht de vegan variant was en of ik niet per ongeluk toch die met vlees geserveerd had gekregen?

Het leek niet alleen heel erg op vlees, de geur en structuur kwamen ook wel heel erg overeen. Maar goed ik heb die avond heerlijk gegeten en mijn liefde voor jackfruit was ontstaan.

Vegan rendang voor de echte vleesliefhebber

Na veel experimenteren in de keuken met deze jackfruit heb ik mij uiteindelijk gewaagd aan een plantaardige rendang die net zo goed zou zijn als die in Bali. En ik kan je met heel veel plezier zeggen: het is gelukt! Deze rendang durf ik met liefde aan alle vleeseters voor te schotelen die zeggen geen fan te zijn van vegetarische gerechten.

Het fijne is dat je een stuk minder geduld hoeft te hebben dan met een vlees variant dus ook op een doordeweekse dag kan je deze voedzame maaltijd gewoon op tafel toveren!

Benieuwd naar wat jackfruit precies is? Lees dan zeker dit blog even.

Vegan rendang van Jackfruit

Met dit recept zal je menig vleeseters over de streep trekken, deze vegan rendang is in een woord: Verrukkelijk!
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2

Equipment

  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 550 gram jackfruit
  • 150 gram pandan rijst
  • 400 ml kokosmelk
  • 1/2 komkommer
  • 1 stengel citroengras
  • 1 handje koriander of peterselie
  • 3 el atjar
  • gebakken uitjes naar smaak

Voor de boemboe

  • 1 rode ui fijngesneden
  • 4 tenen knoflook
  • 1/2 rode peper Evt. zaadlijsten verwijderd
  • 1 tl sambal of harissa
  • 5 cm gember
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 tl agave siroop (of honing)
  • 2 el ketjap
  • snuf zout

Instructies
 

  • Begin met het maken van de Boemboe. Schil de gember en snijd alle ingrediënten voor de boemboe fijn. Gebruik je keukenmachine of een hakmolentje om alles fijn te mengen.
  • Als alles mooi gemengd is tot een gladde massa verwarm je een koekenpan op het vuur en voeg je boemboe toe zonder verder gebruik te maken van olie. Bak op laag vuur 3 minuten.
  • Laat de Jackfruit uitlekken in een vergiet en voeg samen met de kokosmelk en het citroengras toe aan de boemboe. Laat nu 20 minutes zachtjes met de deksel op de pan pruttelen.
  • Kook de rijst ondertussen volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd de komkommer in halve maantjes. Na 20 minuten is de jackfruit zacht en kun je hem met een spatel uit elkaar trekken zodat er kleine stukjes ontstaan. Doe dit met alle jackfruit en laat vervolgens nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Als de rendang mooi dik is geworden serveer je hem met de rijst, atjar, stukjes komkommer, gebakken uitjes en verse peterselie of koriander.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept