Winterse salade met home made pistache pesto

Winterse groenten uit de oven in combinatie met zoete dadels, frisse granaatappelpitjes en een home made pesto op basis van rucola & pistachenoten. Klinkt goed vind je niet? Ik heb net het restje van de salade op als lunch en wat een verwennerij.. De combinatie van dadel met granaatappel vind ik echt heaven!

Groenten roosteren

Zelf ben ik dol op geroosterde groenten en maak ik in het weekend regelmatig een flinke portie zodat ik er een paar dagen van kan smullen. De volgende dag lunch ik ermee en vul ik hem vaak nog aan met linzen of kikkererwten of ik gebruik de groente voor een snelle avondmaaltijd. Ik verwerk ze dan in een curry of beleg er een wrap mee. Die wrap besmeer ik dan maar al te graag met zelfgemaakte pesto, hummus of zoete aardappelspread. Wat mij betreft een topper!

Voor dit gerecht koos ik voor spruitjes, wortel en zoete aardappel, maar dan kun je gerust mee variëren. Denk bijvoorbeeld ook aan pompoen, pastinaak, biet of courgette.

De kruidenmix

Niets is zo lekker als goede kruiden om je groenten mee op smaak te brengen! De kruiden die ik in dit recept gebruik vind je heel vaak terug in mijn recepten omdat ik ze simpelweg zo ontzettend lekker vind! Voor dit recept gebruikten ik de combinatie:

– 1 el Kurkuma
– 1 el gemalen korianderzaad
– 1 el gemalen komijnzaad
– 1 tl paprikapoeder
– 1 tl kaneel

Lekker mengen met de groenten voordat je ze de oven inschuift en voor je het weet ruikt je hele huis heerlijk kruidig!

Zelfgemaakte pesto

Het is echt niet moeilijk! Je doet alle ingrediënten in je keukenmachine en die laat je lekker draaien. Geen keukenmachine? Ga dan aan de slag met je blender of staafmixer. Je kunt zelf een beetje spelende de olijfolie, peper en zout. Hoe meer olijfolie hoe dunner je pesto uiteraard wordt. In dit recept heb ik hem vrij stevig gehouden omdat ik dat zelf erg lekker vind en ik hem ook nog graag gebruik in combinatie met (plantaardige) crème fraîche door een pasta of als saus op een pizzabodem. Beide zijn ontzettend lekker om te combineren met gegrilde aubergine.

WINTERSE SALADE MET PISTACHE PESTO, DADELS & GRANAATAPPELPITJES

Winterse groenten uit de oven in combinatie met zoete dadels, frisse granaatappelpitjes en een home made pesto op basis van rucola & pistachenoten. Klinkt goed vind je niet? De combinatie is wat mij betreft echt goud!
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 50 min
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilo spruitjes, zoete aardappel en wortel
  • Groot blik linzen (310 gram)
  • 6 zachte medjoul dadels
  • 75 gram granaatappelpitjes
  • 75 gram rucola

Kruidenmix

  • 1 el Kurkuma
  • 1 el gemalen korianderzaad
  • 1 el gemalen komijnzaad
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl kaneel

Rucola- pistache pesto

  • 150 gram rucola
  • 95 gram ongezouten pistachenoten
  • 50 gram Pecorini Romano
  • ca. 75 ml olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • Peper & zout

Instructies
 

  • Maak de spruitjes schoon door de kontjes te verwijderen en goed af te spoelen in een vergiet. Snijd vervolgens de grote spruitjes doormidden.
  • Schil de zoete aardappel en wortel en snijd blokjes van ongeveer 1 cm. De wortel snijd je in plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en meng de groenten op de bakplaat met olijfolie en de kruidenmix.
  • Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven en schep halverwege om. Afhankelijk van je oven kan het zijn dan dat je de oventijd met 10 minuten moet verlengen.
  • Ondertussen ga je aan de slag met de pesto! Snijd de kaas alvast grof en pel de knoflook. Doe alle ingrediënten in je keukenmachine en laat draaien tot het een mooie gladde pesto wordt. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe als je merkt dat de pesto te dik blijft. Breng op smaak met peper & zout.
  • Spoel de linzen af met koud water.
  • Snijd de medjoul dadels in plakjes en meng alvast met de linzen, rucola en granaatappelpitjes in een grote saladekom.
  • Voeg de ovengroenten toe en schep ongeveer 2 eetlepels pesto door de salade.

EXTRA'S:

  • Optioneel: Voeg verse munt toe aan de salade.
  • Leftover tip: Gebruik je overgebleven pesto voor door een pasta met spinazie, tomaten en gegrilde aubergine of gebruik als topping op je pizza. 
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
3 comments

Recente berichten

3 thoughts on “Winterse salade met home made pistache pesto

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept