Gezonde ontbijt taart (Glutenvrij en plantaardig)

Taart voor het ontbijt? Met dit gezonde ontbijt taartje kan het prima iedere dag. De bodem is gemaakt van havermout, dadels en heerlijke kruiden. De vulling van plantaardige yoghurt en de topping van appel, kaneel en rozijnen maakt dit ontbijt feestje helemaal af.

Een gezond kwarktaartje, glutenvrij en vegan

Het was voor mij even wennen om een stevige kwarktaart te maken zonder gelatine, maar inmiddels ben ik helemaal gewend aan de vegan vervanger: agar agar. De kunst bij het gebruik van agar agar is dat je het altijd eerst moet oplossen in vocht en daarbij goed moet blijven roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Zodra je dit eenmaal door hebt werkt het eigenlijk hetzelfde als gelatine.

Gezonde kwarktaart, maar minstens zo lekker

Dit taartje is maximaal 3 dagen in de koelkast te bewaren, maar de kans is groot dat hij dat helemaal niet red! In huize van der Voort was hij binnen een dag op. Verder kun je lekker variëren met de bakvorm, groot klein, rond of vierkant, het kan allemaal! Wat mij betreft echt een perfect ontbijtje voor een mealprep.

Snel door naar het recept!

GEZONDE APPEL- ONTBIJTTAART

Je kunt een grote taart maken, maar ook een aantal kleine bakvormen gebruiken. Zo heb je direct een handige portie voor een aantal dagen. Ideaal als mealprep!
Voorbereidingstijd 40 min
Wachttijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 40 min
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

Bodem

  • 200 gram (glutenvrije) havermout
  • 20 kleine dadels zonder pit (of 170 gram medjoul dadels)
  • 50 gram kokosolie (hard) gesmolten
  • 50 gram gemengde ongezouten noten (ik mengde walnoten, pecannoten en amandelen)
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl rijstsiroop, honing of maple syrup

Vulling

  • 800 gram plantaardige kwark (ik gebruik Alpro zonder toegevoegde suikers)
  • 4 gram agar agar
  • 4 el water
  • 1 tl vanille aroma
  • 1 el rijstsiroop, honing of maple syrup

Appeltaart topping

  • 1 appel in blokjes
  • 1,5 el rijstsiroop, honing of maple syrup
  • 1 el kaneel
  • 1 tl oek- en speculaaskruiden
  • 2 handjes grote rozijnen

Instructies
 

  • Voor dit recept kunt je kiezen om een grote taart te maken of een aantal kleintjes. Kies voor een brownievorm of kleine springvormpjes.
  • Week de rozijnen in lauwwarm water en zet even weg.
  • Begin nu met de bodem. Smelt de kokosolie in een pannetje en meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een kruimelig deeg.
  • Beleg je springvorm met bakpapier en verdeel het deeg met de bolle kan van een lepel over de bodem. Is het plakkerig? Maak je lepel dan vochtig met warm water. Zet nu weg in de koelkast.
  • Maak nu de vulling. Doe de agar agar met 4 eetlepels water in een pannetje en breng aan de kook. Voeg nu beetje bij beetje de kwark toe. Blijf ondertussen roeren en voeg tot slot ook de vanille en de zoetstof toe.
  • Blijf roeren tot de agar agar mooi is opgelost en er een egale vulling is ontstaan.
  • Schenk de vulling op de bodem en zet vervolgens minstens 3 uur in de koelkast.
  • Maak ondertussen de topping. Bak de appel in een koekenpan zonder olie. Voeg de kruiden, het zoetstof en een scheutje water toe en bak de appel tot hij mooi zacht is en de kruiden lekker ‘plakkerig’ worden.
  • Dep de rozijnen droog en meng deze met de appel, kaneel topping.
  • Haal de taart na 3 uur uit de koelkast, verdeel de topping over de taart en maak eventueel af met extra nootjes, zaden en kokosrasp. Nu kan het genieten beginnen!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept