Glutenvrij bananenbrood

Bananenbrood blijft mijn favo snack en zelfgemaakt is gewoon hemels. Dit bananenbrood maakte ik op basis van haver- en amandelmeel, eieren, rood fruit, chocolade en natuurlijk bananen.

Is havermeel glutenvrij?

Wist je dat haver van nature vrij van gluten is? Ik maak dit recept met haver- en amandelmeel, beide van nature meelsoorten zonder gluten, maar bij haver wordt vaak anders gedacht mede doordat er glutenvrije havermout in de supermarkt wordt verkocht.

Haver is echter van nature glutenvrij. Maar waarom wordt er dan glutenvrije havermout in de supermarkt verkocht? Haver wordt vaak vermalen op plekken waar ook andere meelsoorten verwerkt worden. Fabrikanten kunnen daarom geen 100% glutenvrije havermout garanderen. Dit is voor veel mensen misleidend want er is slechts een kleine groep mensen die echt baat heeft bij glutenvrije havermout en dat zijn de mensen met Coeliakie. Mensen die gevoelig zijn voor gluten of een intolerantie hebben kunnen vaak prima de ‘normale’ (biologische) havermout hebben. Zonde want de glutenvrije variant is vaak bijna twee keer zo duur!

Glutenvrij bananenbrood met rood fruit en chocolade

Een heerlijk voedzaam bananenbrood zonder toegevoegde suiker. Alleen natuurlijk zoetstoffen van de dadels en bananen. Echt een aanrader als ontbijt met een schepje (kokos)yoghurt en wat noten en zaden of als snack (to go). Je kunt uiteraard variëren met de vulling. Stukjes appel of wat noten kun je ook prima toevoegen in plaats van het rode fruit en de chocolade.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 35 min
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 10

Equipment

  • Cakevorm
  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 4 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 100 gram fijne havermout
  • 100 gram amandelmeel
  • 5 medjouldadels
  • 1 el kaneel
  • 75 gram rood fruit diepvries
  • 50 gram pure chocolade >72
  • 1 tl baking soda
  • klein scheutje natuurazijn
  • geroosterde kokos ter garnering
  • 1 extra banaan ter garnering

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de ingrediënten zonder de chocolade, het rode fruit en de baking soda + natuurazijn in je keukenmachine.
  • Meng in een klein kommetje de baking soda met het natuurazijn zodat de baking soda geactiveerd wordt.
  • Hak de pure chocolade fijn en schep deze samen met het rode fruit met een spatel door het beslag. Meng tot slot ook de baking soda erdoor.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier of vet hem heel goed in met kokosolie. Schep het beslag in de cakevorm en garneer eventueel met een extra door midden gesneden banaan.
  • Zet het bananenbrood 35-40 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een sateprikker of het brood gaar is. Als de prikker er schoon uitkomt is hij gaar.
  • Laat helemaal afkoelen voordat je het brood aansnijd. Ik weet dat het moeilijk is! 😉 Versier het brood eventueel met geroosterde kokos en geniet ervan!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept