Smeuïge, glutenvrije walnoot cake

Pastinaak, een vergeten groenten?

Vroeger was pastinaak een zeer geliefde groente, het is een voorganger van onze Hollandse winterwortel. Pastinaak de laatste jaren bezig om weer terug te komen en zien we hem weer vaker terug in de lekkerste gerechten.

Pastinaak is een lange, ivoorkleurige wortel. De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet. Je kunt er dus echt alle kanten mee op, zowel de hartige als de zoete kant.

Pastinaak- Walnoot cake

Ik ging met pastinaak aan de bak en maakte een verassend smaakvolle cake met mascarpone topping. Een ware verwennerij! Het recept is glutenvrij en vrij van geraffineerd suiker.

PASTINAAK- WALNOOT CAKE

Een heerlijk bakrecept boordevol smaak en met een verassend element: pastinaak! Deze cake is een ware verwennerij en perfect voor een druiligere zondag. De Chinese kruiden geven een verwarmend effect.
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur 5 min
Porties 12 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gram geraspte pastinaak
  • 60 gram walnoten gehakt + extra om te garneren
  • 175 gram plantaardige boter
  • 50 ml ahornsiroop of maple sirup
  • 3 grote scharreleieren
  • 100 gram (glutenvrij) havermeel
  • 150 gram amandelmeel
  • 7 gram bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1,5 tl Chinese 5 spice kruiden (Euroma)
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1/2 tl gemalen gember
  • 1 middelgrote appel geschild en geraspt
  • Rasp en sap van 1 biologische sinaasappel

Voor het glazuur

  • 250 gram mascarpone
  • Sap en rasp van een halve limoen
  • 4 el ahornsiroop of maple sirup

Instructies
 

  • Schil en rasp de pastinaak, appel en sinaasappel en leg alle ingrediënten klaar voor gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier.
  • Smelt de boter op laag vuur en schenk hier de ahornsiroop of maple sirup door. Laat iets afkoelen.
  • Klop de eieren los en meng met eerst met de boter. Voeg vervolgens het haver- en amandelmeel, het bakpoeder, en de specerijen toe. Meng goed door.
  • Voeg vervolgens de geraspte pastinaak en appel, gehakte walnoten, sinaasappelsap en -rasp toe en meng alles nogmaals goed.
  • Schep het het mengsel in het cakeblik en zet de cake 40 minuten in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van je oven kan het zijn dat hij iets langer nodig heeft. De cake is goed gaar als er een houten prikker schoon uitkomt (wellicht met wat kruimels). Laat de cake eerst 5 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster helemaal laat afkoelen.
  • Voor het glazuur meng je de mascarpone met de ahornsiroop of maple sirup en het sap van de limoen.
  • Schep het mengsels, als de cake helemaal is afgekoeld, op de cake en verdeel met de bolle kant van een lepel. Garneer met walnoten en eventueel de rasp van de limoen.
  • Bewaar de cake met topping maximaal 2 dagen in de koelkast of vries hem (in plakken) in zonder de topping.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept