Suikervrije, vegan & glutenvrije chocoladecake
Mijn moeder stuurde een paar dagen geleden een blog door van Oudersvannu.nl en daar stonden een aantal geweldige suikervrije bakrecepten tussen. Ik was direct enthousiast en met hun chocoladecake in mijn achterhoofd kwam ik vrijdagmiddag thuis van een rondje hardlopen.. Je raad misschien al wat er gebeurde? Ik maakte een glutenvrije variant van hun chocoladecake en het resultaat was verbluffend!
Hoe maak je bakrecepten eenvoudig glutenvrij?
Sinds ik 2 jaar geleden gluten- en lactosevrij ben gaan eten heb ik veel geëxperimenteerd met verschillende bakrecepten, succesvolle en geweldige recepten zijn ontstaan, maar er zaten ook zeker mislukkelingen bij. Als je bakt met glutenvrije producten is de kans namelijk groot dat ze een stuk droger worden dan met ‘normale’ meelsoorten. Mijn gouden tip is om altijd meer natte producten en vocht toe te voegen dan in het originele recept. De structuur van het beslag mag echt wel wat nattig zijn aangezien er nog veel vocht wordt opgenomen door het meel.
Inmiddels heb ik een aantal favoriete glutenvrije meelsoorten waaronder met stipt op nummer een: amandelmeel. Helaas ook zeer prijzig en daarom meng ik het regelmatig met haver- of zelfrijzend bakmeel. Boekweitmeel vind ik nog steeds lastig om mee te bakken. In hartige recepten vind ik deze veel makkelijker te verwerken.
Glutenvrije meelsoorten op een rij
Hieronder een lijstje met glutenvrije meelsoorten die van nature glutenvrij zijn en die ik zelf regelmatig gebruik. Heb je een gevoeligheid voor gluten dan is het zeker handig om een aantal van deze meelsoorten in je voorraadkast te hebben staan.
- amandelmeel
- rijstmeel
- kokosmeel
- boekweitmeel
- havermeel (haver is van nature glutenvrij!)
- quinoameel
- kikkererwtenmeel
- bananenbakmeel
Ben je benieuwd naar meer glutenvrije en gezonde bakrecepten? Bekijk dan zeker eens deze havermout ontbijt taartjes, muffins met blauwe bessen of brownies met kokosfrosting.
Het recept: Vegan en glutenvrije chocolade cake
VEGAN EN GLUTENVRIJE CHOCOLADE CAKE
Ingrediënten
- 100 gram kokosolie (op kamer temperatuur)
- 75 gram amandelmeel
- 150 gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij)
- 30 gram arrowroot
- 190 gram geraspte courgett
- 1 tl vanille extract
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl bakingsoda + 1 tl appelazijn
- 6 el rauwe cacao poeder
- 3 el agave siroop (of honing)
- 345 gram appelmoes met stukjes (Servero)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng de kokosolie met de appelmoes en honing.
- Meng in een tweede kom de overige ingrediënten behalve de courgette en baking soda + appelazijn.
- Meng de baking soda en appelazijn in een apart kommetje.
- Voeg nu de droge ingrediënten toe aan de natte en meng goed. Als je een egale massa hebt voeg je ook de courgette toe en meng je deze er goed door.
- Tot slot meng je de baking soda door het beslag.
- Schenk in een cakevorm bedenkt met bakpapier en zet de cake 45 – 55 minuten in de voorverwarmde oven. Enjoy!
2 thoughts on “Suikervrije, vegan & glutenvrije chocoladecake”