Glutenvrije pure chocolade zeezout cookies
Ben jij ook dol op chocolade koekjes, maar ben je op zoek naar een variant die net wat gezonder zijn dan de varianten vol bloem en suiker? Dan heb ik een fantastisch recept voor je!
Ik maakte deze koekjes voor een vriendin die bij mij kwam logeren en wilde weer eens iets speciaals op tafel toveren, maar wel Lucy proof.. En dat betekend dat er glutenvrij gebakt moet worden. Ik ben nog niet zo een pro, maar ik vind het super leuk om mee te experimenteren!
Teffmeel
In mijn voorraadkast stond nog een pak teffmeel, teff is een graansoort dat van nature glutenvrij is, leek het mij leuk om daar mee aan de slag te gaan. Het resultaat in combinatie met een deel amandelmeel bleek goddelijk! Een perfecte structuur, luchtig en toch knapperig aan de zijkanten van de koekjes. Ik kan dus alleen maar zeggen een aanrader om ook eens mee aan de slag te gaan! Nog niet overtuigd? Gebruik dan iets meer amandelmeel, c.a. 100 gram en voeg daar 100 gram boekweitmeel aan toe. Zo blijven de koekjes glutenvrij.
Glutenvrije pure chocolade zeezout cookies
Ingrediënten
- 180 gram pure chocolade
- 80 gram amandelmeel
- 120 gram teffmeel Teffmeel is een volkoren glutenvrij meel dat rijk is aan vezels, mineralen en vitaminen. Het meel is zeer veelzijdig en kan gebruikt worden voor het maken van koekjes, gebak en hartige taarten maar ook als bindmiddel voor sauzen.
- 1 tl baking soda
- 50 gram cacao poeder
- 150 gram plantaardige roomboter
- 1 zakje vanille suiker
- 1 tl vanille extract
- 2 eieren
- 1/2 el grof zeezout plus extra ter garnering
- honing of maple syrup
Instructies
- Meng het amandelmeel, teffmeel, cacao poeder en baking soda door elkaar in een grote mengkom.
- Hak de chocolade grof en voeg toe aan het meel. Meng goed door.
- Meng met een handmixer of garde de boter samen met de vanille suiker in 3 minuten licht en luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en meng erdoor.
- Meng het chocolade mengsel door de boter met een spatel. Meng goed, maar zorg dat het luchtig blijft! Voeg hier ook het vanille extract aan toe.Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Beleg twee bakplaten met bakpapier en druk hier met een lepel balletjes op van het deeg. Ik drukte ze vervolgens met drie vingers stevig aan zodat je een mooie vorm krijgt.
- Besprenkel met het zeezout en zet vervolgens 10 minuten in de voorverwarmde oven. Zet een ovenplaat onderin de oven en de andere bovenin. Wissel halverwege zodat alle koekjes goed en gelijk gaar worden.
- Laat de koekjes helemaal afkoelen voordat je aanvalt (ik weet dat is moeilijk, maar zo de moeite waard!) Eventueel kan je nog wat extra zeezout op de koekjes strooien om de looks helemaal af te maken.