3x winterse gerechten waarmee je heerlijk opwarmt
Koud winterweer vraagt om voedzame gerechten die je weer lekker opwarmen na een winterse wandeling. Deze gerechten warmen je op en geven je tegelijkertijd een heerlijk comfort gevoel.
In dit blog vind je drie gerechten die zowel voedzaam als gezond zijn en je voldoende energie geven voor op een koude winterse dag.
1. Winterse salade met zelfgemaakte pistache pesto
Deze salade is gemaakt met wintergroenten uit de oven gecombineerd met zoete dadels, frisse granaatappelpitjes en een home made pesto op basis van rucola & pistachenoten.
Wat mij betreft een geweldige combinatie! Je kunt deze salade maken als avondmaaltijd en van de leftovers geniet je de volgende dag als lunch.
In dit blog dat ik eerder deze winter schreef vind je het recept van zowel de salade als de zelfgemaakte pesto en neem ik je stap voor stap mee om te laten zien dat het niet ingewikkeld is om zelf pesto te maken.
2. Andijvie stamppot met balsamico champignons, ouderwetse stamppot in een nieuw jasje
Een ouderwetse Hollandse stamppot in een nieuw jasje. Een vegetarische variant met balsamico champignons om het vlees te vervangen. Klinkt een beetje gek? Dat is het ook! Maar zeker de moeite waard om eens te proberen.
ANDIJVIE STAMPPOT MET BALSAMICO CHAMPIGNONS
Ingrediënten
- 500 gram kruimige aardappelen geschild en in blokjes gesneden
- 200 gram andijvie gewassen en fijngesneden
- ca. 50-100 ml Almond cuisine
- 1 tl mosterd
- 2 el balsamicoazijn
- Peper & zout naar smaak
- Optioneel: klontje (plantaardige) roomboter
Voor de champignons
- 250 gram kastanjechampignons
- 2 tenen knoflook gepeld en geperst of fijngesneden
- 1/2 rode peper zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
- 1 el sojasaus
- 2 el balsamicoazijn
- 1 el italiaanse kruiden
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes. Kook de aardappelen in ca. 12 minuten zacht. Giet af en ze even terug op de nog warme pit zodat het vocht uit de aardappelen trekt.
- Maak de champignons schoon met een borsteltje of gebruik een beetje keukenpapier. Snijd het kontje van de champignons.
- Zet een wok of grote pan op het vuur met een scheutje olijfolie. Pers de knoflook uit in de hete pan en bak ook de fijngesneden rode peper even mee. Zet het vuur niet te hoog want dan wordt de knoflook zwart! Voeg vervolgens de champignons, in zijn geheel, toe. Roerbak even mee en voeg vervolgens de balsamicoazijn en sojasaus toe. Zet het vuur laag en laat de champignons 10 minuten zachtjes pruttelen. Ze worden niet heel zacht, ze blijven een lekkere bite houden. Voeg de laatste 2 minuten de Italiaanse kruiden toe.
- Stamp de aardappelen fijn en voeg de mosterd en een flinke scheut van de amandel cuisine toe. Meng goed door en voeg vervolgens hand voor hand de andijvie toe. Roer steeds goed door tot de andijvie slinkt. Breng op smaak met peper, zout en de mosterd. Is de stamppot te droog? Voeg nog een scheutje van de amandel cuisine of een klontje roomboter toe.
- Serveer de andijviestamppot samen met de champignons. Eventueel voeg je nog een extra scheutje balsamicoazijn en / of sojasaus toe naar smaak.
3. Verwarmend ontbijt recept: Golden Milk Havermout
Ben jij bekend met de Golden Latte? Een verwarmend drankje gemaakt met kruiden zoals kurkuma en gemalen kardemom. Ik gaf er een draai aan en toverde het drankje om in een voedzaam ontbijt.
Door de toevoeging van de verschillende kruiden en de combinatie met (glutenvrije) havermout is dit ontbijt op meerdere gebieden bevorderend voor een optimale gezondheid. De kruiden in het ontbijt zorgen voor een ontstekingsremmend effect, zijn goed voor de spijsvertering, ondersteunen een stabiele bloedsuikerspiegel en zitten vol antioxidanten.
GOLDEN MILK HAVERMOUT
Ingrediënten
- 60 gram havermout
- 200 gram geraspte wortel
- 200 ml amandelmelk (ongezoet)
- 1 banaan geprakt
- ca. 200 ml water
- 2 tl kurkuma
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl gemalen kardemom
- 1/2 tl gemalen gemberpoeder
- Voor erbij: rood (diepvries) fruit, jam of compoté, noten
Instructies
- Verwarm in een steelpannetje de havermout met de amandelmelk en het water. Breng zachtjes aan de kook terwijl je ook de geraspte wortel, banaan en kruiden toevoegt. Roer steeds zachtjes door.
- Laat het geheel ongeveer 2 minuten zachtjes koken en serveer de havermout warm. Maak je ontbijt helemaal af met rood fruit en je favoriete jam en noten. Geniet van de heerlijke smaken!