Vegan asperges met Gnocchi
Het is waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt als je witte asperges gaat bereiden, maar asperges met Gnocchi blijkt echt een top combinatie! Dit recept is echt té lekker en gaat hier nog veel vaker op tafel komen.
Het is pas sinds vorig jaar dat ik witte asperges echt ben gaan waarderen. Eerder vond ik het eerlijk gezegd altijd een beetje saai.. Niet zo gek ook als je je bedenkt dat mijn moeder ze traditioneel klaarmaakte met ham en ei en ik kreeg dan als kind hetzelfde, maar dan zonder ham. Je kan je voorstellen dat ik niet echt onder de indruk was van het gerecht 😉
Ik denk dat ik ze hierdoor lange tijd heb vermeden en pas sinds een aantal jaar weer ben gaan proberen. Eerst in een goed restaurant met een inspirerende vegetarische kaart en later ben ik ook zelf de keuken in gedoken! Het was even experimenteren, maar inmiddels heb ik twee geweldig lekkere witte asperge gerechten ontwikkeld waar ik zelf helemaal mee in mijn nopjes ben.
Deze gnocchi met zelfgemaakte zongedroogde tomaten tapenade is zelfs helemaal plantaardig. Mijn andere favoriete recept met lamsoor is ook echt een topper en net wat traditioneler, maar dan natuurlijk wel zonder vlees.
Wat doe je met de extra zongedroogde tomaten tapenade?
De tapenade maak je in een grotere portie dan nodig voor dit gerecht en dat is ontzettend handig om te gebruiken voor een heerlijke lunch of een pasta recept. Je kunt hem bijvoorbeeld door een salade mengen met geroosterde groenten uit de oven, door een pasta mengen of smeer hem eens op een geroosterd broodje met plakjes avocado en een gekookt eitje.
Dit gerecht is ook nog eens ideaal om te eten met mensen met allergieën, hij is namelijk zowel glutenvrij als vegan.
Ik ben heel benieuwd of je dit recept gaat proberen en dan natuurlijk ook wat je ervan vind!
Witte asperges met Gnocchi en zongedroogde tomaten tapenade
Equipment
- Keukenmachine of staafmixer
Ingrediënten
- 200-250 gram gnocchi
- 350-400 gram witte asperges
- 100 gram groene aspergetips
- 1 teen knoflook gepeld en fijngehakt of geperst
Voor de tapenade
- 295 gram zongedroogde tomaten
- 1 tomaat in blokjes
- 2 tenen knoflook gepeld en fijngehakt of geperst
- 4 takjes verse basilicum
- 1/2 citroen het sap
- 30 gram pijnboompitten
- 1 el balsamicoazijn
- peper en zout naar smaak
Ter garnering
- citroensap, pijnboompitjes en verse basilicum
Instructies
- Schil de asperges met een dunschiller (of aspergeschiller) en snijd ongeveer 1 cm van de onderkant af. Leg de geschilde asperges gelijk in een pan met koud water. Kook de asperges ca. 4 minuten en giet vervolgens af in een vergiet.
- Kook vervolgens de Gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Maak de zongedroogde tomaten tapenade door alle ingrediënten in je keukenmachine te mengen tot een mooie tapenade.
- Verwijder het kontje (ca. 0,5 cm) van de groene asperges.
- Zet een grote koekenpan op het vuur met een scheutje kokosolie. Laat goed heet worden en bak hierin de knoflook 1 minuut en voeg dan de aspergetips toe. Bak 4 minuten en roer regelmatig door. Voeg nu de Gnocchi toe en bak 3-4 minuten mee voordat je de witte asperges samen met 3-4 eetlepels van de tapenade toevoegt. Meng alles goed en verwarm tot de tapenade goed warm is. Breng op smaak met peper, zout en eventueel een beetje citroensap.
- Verdeel over twee diepe borden en garneer eventueel met geroosterde pijnboompitten en extra verse basilicum.