Bietenhummus
Zelf hummus maken is een stuk minder ingewikkeld dan we vaak denken. Het enige dat je nodig hebt is een goede keukenmachine, blender of staafmixer. Deze variant met bietjes is lekker fris en tegelijk heerlijk romig en vol van smaak. Heerlijk als gezond broodbeleg, om te serveren bij falafel of om te dippen bij een borrel.
De gezondheidsvoordelen van bietjes
Door de ontgiftende werken van bietjes kan ik het iedereen aanraden om deze aardse groenten regelmatig op het menu te zetten. Bietjes ondersteunen het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam en helpen het lichaam te ontdoen van gifstoffen. Daarnaast zitten ze vol vitaminen en mineralen met in het bijzonder ijzer. Met bijna 1 mg ijzer per 100 gram is de rode biet een van de meest ijzerhoudende groenten. Daarnaast bevat deze krachtpatser onder andere magnesium, kalium, fosfor, ijzer, vitamine A, B en C, bètacaroteen en foliumzuur. Genoeg reden dus om bietjes wat vaker op het menu te zetten!
Helende werking van bietjes
Bietjes zitten niet alleen vol gezonde vitaminen en mineralen, maar hebben ook een helende werking op zowel lichaam als geest. Bietjes helpen je namelijk om te landen in je lijf, om te aarden. Voel je je bijvoorbeeld onrustig, ervaar je snel stress of heb je veel chaos in je hoofd? Dan kunnen bietjes helpen om meer rust te ervaren. Eet ze samen met andere aardse groenten zoals zoete aardappel en wortel en ervaar de helende werking doordat je meer zult zakken in je lijf waardoor je steviger op de grond komt te staan. Hierdoor zul je rustiger worden en beter in staat zijn om je eigen keuzes te maken. Op deze manier kan voeding als medicijn haar werk doen! Het is ontzettend leuk om hier meer mee te gaan spelen zodat je kunt gaan ervaren wat de impact is van voeding zowel je mentale als fysieke gezondheid. Wil je hier meer over leren? Ik help je graag!
Bietenhummus
Equipment
- Keukenmachine
- Staafmixer
Ingrediënten
- 2 rode bieten gekookt en in blokjes
- 300 gram kikkererwten gekookt
- 2 teentjes knoflook geperst
- 3 el tahin
- 1 el gemalen komijnzaad
- 1/2 citroen geperst
- 1 el appelazijn
- 3 el olijfolie
- zout & peper naar smaak
Instructies
- Kook eventueel eerst de bietjes. Snijd de bieten en pers alvast de knoflook uit.
- Doe de bieten, knoflook, tahin, komijn, azijn, olijfolie en het citroensap in je keukenmachine of gebruik je staafmixer. Meng tot een gladde massa.
- Proef en breng op smaak met peper en zout.