Intermittent fasting als methode om in connectie te komen met je lijf

Intermittent fasting (IF). Er is ontzettend veel over geschreven, misschien is het wel een beetje een hype aan het worden? Ik vind het maar al te interessant en ik heb er zelf inmiddels ook redelijk wat mee geëxperimenteerd. Het past wat mij betreft erg goed in een bewuste leefstijl en is een mooie methode om een diepere connectie met jezelf op te bouwen. Waarom? Dat lees je in dit blog!

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting, of ook wel: afwisselend vasten is een methode waarbij regelmatig vasten onderdeel is van het voedingspatroon en leefstijl. Er zijn veel verschillende manieren om dit toe passen in jou leven, zo kun je bijvoorbeeld een aantal dagen per week vasten, om de dag vasten of een deel van de dag vasten. Deze laatste vorm is de meest bekende, maar als je geïnteresseerd bent om te starten met intermittent fasting is het interessant om alle vormen goed te bekijken en te bepalen welke vorm bij jou het best passend is.

Het uitgangspunt van intermittent fasting is dat je in 8 uur per dag je voeding inname voldoet en de overige 16 uur aan het vasten bent. Bekende ‘tijdsloten’ zijn 10.00 uur – 18.00 uur en 12.00 uur – 20.00 uur, maar je kunt in principe je tijden aanpassen aan je eigen leefritme zolang je maar binnen de 8 uur per dag blijft.

Op NPO is een mooie aflevering terug te kijken van Dokters van morgen over vasten. Een aanrader om te ontdekken welke manier van vasten het beste bij jou past.

Wat zijn de voordelen van intermittent fasting?

  • Door middel van vasten geef je jouw systeem een periode van rust waardoor het de tijd heeft om afvalstoffen te verwerken, gifstoffen af te voeren en de voedingsstoffen uit voeding volledig op te nemen. Je spijsvertering kan beter tot rust komen. IF kan hierom ook interessant zijn voor mensen met darmklachten of andere onregelmatigheden in de stoelgang.
  • Ons lichaam is in de meeste gevallen gewend aan een grote hoeveelheid koolhydraten. Deze koolhydraten worden als eerste door je lichaam verbrand. Doordat je met vasten je lichaam op een andere manier gaat belasten gaat je lichaam, zeker als je meer ervaring krijgt met vasten en dit vaker of langere perioden gaat toepassen in je leefstijl, in de spaarstand en zal het aansprak gaan maken op je vetopslag (mits er voldoende vet is). Het lichaam gaat vet verbranden in plaats van koolhydraten. Het is daardoor een mooie methode om gewichtsverlies te bewerkstelligen. Zeker in combinatie met het feit dat de calorie-inname vaak lager wordt doordat je een kortere periode hebt om te eten.
  • Door IF ga je een proces met jezelf aan om korter / minder vaak op een dag te eten. Je zult als snel merken dat je bewuster bent van wat je eet. Je smaakpupillen gaan openstaan. Naast het feit dat IF een bewustzijnsproces over je eigen voedingsgewoonte in gang zal gaan zetten is de kans ook aannemelijk dat je bewuster gaat kijken naar de voeding die je binnenkrijgt. Je zult je lichaam meer gaan voeden in plaats van vullen.

Wees bewust: ieder mens is uniek

Goed om te benoemen is dat we allemaal anders zijn en een andere werking hebben van ons systeem. Ieder mens reageert anders op bepaalde voeding en reageert ook anders op een bepaalde leefstijl. Het is van belang om te gaan ontdekken welke leefstijl bij jou past. Ralph Moorman van de Hormoon Factor schreef een ontzettend interessant artikel over IF en beschrijft uitgebreid over de voor- en nadelen. Hij schrijft ook over de ontstekingsremmende voordelen van vasten. Je leest zijn blog hier.

Waarom past intermittent fasting in een holistische leefstijl?

Binnen een holistische leefstijl staat de verbinding met jezelf centraal. Door aan de slag te gaan met IF is de kans groot dat je bewuster wordt van de voeding die je eet en hoe je lichaam hierop reageert. Ik zie het zelf ook echt als een mogelijkheid om mijn eigen lichaam steeds beter te leren kennen. Hoe voel ik mij als ik een bepaalde maaltijd heb gegeten? Ben ik onrustig, ben ik enthousiast, vel, emotioneel, geaard? Je kunt steeds meer ontdekken over welke voedingsstoffen voor jouw lichaam essentieel zijn en die voor jou werken. Uiteindelijk biedt dit proces ondersteuning bij een energiek en fit lichaam dat weer bijdraagt aan een groter geluksgevoel.

Tot slot is het interessant dat IF een middel kan zijn om dichter bij jouw persoonlijke voedingsleer te komen, oftewel constitutionele voeding. Vanuit de Chinese en Ayurvedische leer wordt er al duizenden jaren kennis overgedragen over constitutionele voeding, waarbij er gekeken wordt naar persoonlijke voeding. Voeding die past bij jou als uniek mens. Beide leren kijken vanuit jouw unieke samenstelling vanuit de vijf elementen (of krachten): vuur, water, aarde, lucht en ether. Vind je het interessant om erachter te komen welke elementen bij jou terug komen? Dan is een Ayurvedische test interessant. Je kunt op veel verschillende manieren een test doen, maar een fijne online test om eens kennis te maken met Ayurveda doe je hier.

‘Verbinding met alles om je heen begint met de verbinding met jezelf’

Mijn ervaring met intermittent fasting

Persoonlijk heb ik er veel baat bij om regelmatig dagen in te plannen waarbij ik mij aan IF houd. Zelf ben ik fan van het time frame: 10.00 uur – 18.00 uur. Ik ben echt een ontbijtmens en meestal al vroeg in de ochtend actief. Ik sport graag op nuchtere maag, maar daarna heb ik dan wel behoefte aan voeding. Voor mij werkt dit dus ontzettend fijn.

Zelf ervaar ik voornamelijk veel rust in mijn lichaam en darmen als ik een paar dagen achter elkaar IF toepas. Vooral in periodes waarin ik meer stress en spanningen ervaar krijg ik last van een prikkelbare darm. Op deze momenten is het voor mij juist goed om aan IF te doen zodat mijn verteringssysteem meer rust heeft. Het is wel constant een uitdaging om aan te voelen wanneer ik het nodig heb om mijn systeem meer tot rust te brengen en tijdig IF in te schakelen. Regelmatig voel ik het nog te laat aan, maar ik kom steeds dichterbij! Alles is uiteindelijk een proces waarin je jouw unieke behoeften steeds beter leert kennen.

Hiernaast merk ik ook dat als mijn systeem tot rust komt, mijn gedachten en gevoelens dit ook ‘automatisch’ overnemen. Die verbinding, die twee kanten opwerkt, tussen body & mind, is voor mij constant de trigger om bewust bezig te zijn met mijn manier van leven. Waar wordt ik op dit moment gelukkig van? Waar loop ik vast? Wat zijn dingen die nog heling nodig hebben en wat mag ik nog meer los gaan laten?

Wil jij ook meer verbinding met jezelf opzoeken en een diepere connectie maken? bekijk dan zeker eens het Holistische Detox programma dat ik samen met Yogadocente Yolentha Ram heb ontwikkeld.

1 comment

Recente berichten

One thought on “Intermittent fasting als methode om in connectie te komen met je lijf

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *