Ayurvedisch pitta recept
Vuur en water, dat zijn de elementen die in Pitta aanwezig zijn. Met dit Ayurvedische recept breng je de Pitta in jou meer in evenwicht. Ben je nog niet zo bekend met Ayurveda en wil je daar meer over lezen? Lees dan eerst even dit blog: Ayurveda: Ben jij er al bekend mee?
Pitta balanceren met Rode biet & kokos
Ben je een vurig type die wel wat balans in zijn of haar leven kan gebruiken? Dan leent dit aardse gerecht de uitkomst. Om Pitta te balanceren is het belangrijk om te kiezen voor groenten die dicht bij de grond groeien, zoals, zoals biet, pompoen, zoete aardappel en courgette. Eet verder niet te pittig en heet, leg het accent op zoet, bitter en wrang en wees matig met olie.
Verder is het voor dit vurige type heel belangrijk om maaltijden niet uit te stellen en dus tijdig te eten. Intermittend vasten is voor mensen met overheersend Pitta dus niet zo een goed idee. Voel vooral wat voor jou fijn en natuurlijk aanvoelt.
Het recept: Raïta van rode bietjes
RAÏTA VAN RODE BIETJES
Ingrediënten
- 3 middelgrote rode bieten (voor een snelle optie ga je voor gekookte biologische bieten)
- 4 deciliter kookyoghurt
- 1/2 theelepel geroosterd, gemalen komijnzaad
- 1/2 theelepel garam masala
- 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
- 2 eetlepels fijngehakte munt
- zout naar smaak
Instructies
- Schil de bietjes dun en snijd ze in kleine blokjes.
- Kook de bietenblokjes in een klein laagje water tot ze gaat zijn. Dit is afhankelijk van hoe groot en vers de bieten zijn maar de gemiddelde kooktijd is 15-20 minuten. Giet ze af en laat afkoelen. Heb je voorgekookte bieten? Dan sla je deze stap over.
- Meng de bietjes in een schaal met de overige ingrediënten.
- Garneer blaadjes munt.
One thought on “Ayurvedisch pitta recept”