Ayurvedisch Vata recept
Een heerlijk verwarmende en voedzame curry om de luchtige Vata weer een beetje dichterbij de aarde te brengen. Ben je benieuwd welk type Ayurveda in jou overheersend is en wat je kunt doen om meer in je kracht te komen staan? Bekijk dan zeker eerst even dit blog om erachter te komen hoe Ayurveda jou kan helpen om meer balans te ervaren in zowel je lichaam als geest.
De curry is ook heerlijk om te serveren met rijst, bieten raïta of groenten pannenkoekjes.
Voedzame curry
Dit recept zit boordevol aardse groenten die de Vata in jou helpt om meer balans te ervaren. Ook voor de Pitta en Kapha types onder ons helpt deze curry om in het Vata seizoen (herfst) meer rust en balans te ervaren.
Voor dit gerecht maak je een speciale kruidenmix waarvoor je wellicht een aantal kruiden moet kopen. Zie dit als een investering om goed voor jezelf te kunnen zorgen. De kruidenmix is namelijk een heerlijke basis voor een curry, maar ook voor ovengroenten of door een wokgerecht.
Het recept: Vata curry met Pancha Masala
Vata Curry Met Pancha Masala
Ingrediënten
- 500 gram sperzieboontjes gehalveerd
- 500 gram pompoen in blokjes
- 500 gram bloemkool in kleine roosjes
- 2 el kokosolie
- 1 el Pancha Masala
- 1 el fijngehakte gember
- 1/2 tl verse zwarte peper
- 1/2 tl kurkuma
- 1 tl zeezout
- 1 el citroensap
- bodempje water
Pancha Masala (1 potje)
- 2 el komijnzaad
- 2 el nigellazaad
- 2 el mosterdzaad
- 2 el anijszaad of venkelzaad
- 1 el fenegriekzaad grof gemalen (koffiemolen)
Toppings
- Om te serveren: pandanrijst, kokosyoghurt of biogarde en verse koriander
- 1/2 tl asafoetida optioneel
- De curry leent zich perfect voor als je voor een grote groep gaat koken.
Instructies
- Doe alle specerijen voor de Pancha Masala in een potje en meng goed (lekker schudden).
- Bereid alle groenten voor. Was en snijd ze in het juiste formaat.
- Verhit de kokosolie in een grote wok en zet het vuur vervolgens laag. Strooi er 1 el Pancha Masala in en bak tot de zaadjes beginnen te kleuren.
- Doe er de gember en peper bij (optie ook asafoetida) en bak alles nog een paar seconden.
- Voeg dan de sperziebonen toe en roerbak 2 minuten.
- Vervolgens voeg je het bodempje water en kurkuma toe en doe je de deksel op de pan om het stoom vast te houden.
- Voeg na vijf minuten de pompoen en bloemkool toe. Laat alles rustig koken tot de groenten gaar zijn.
- Kook ondertussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Als de groenten gaar zijn breng je het gerecht op smaak met het citroensap en serveer je het met rijst, kokosyoghurt of biogarde en eventueel verse koriander.
One thought on “Ayurvedisch Vata recept”