Frisse couscoussalade met makreel
Voor de makreel-lovers onder ons is dit een geniet-maaltje. Maar ook voor de minder die-hard lovers is dit een heerlijke, frisse couscous variatie.
Omega 3 & 6 vetzuren
Deze essentiële vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor een gezond lichaam, geest en hormoonbalans. Deze vetzuren worden niet zelf door het lichaam aangemaakt waardoor we ze uit voeding moeten halen. De verhouding omega 3 en 6 is helaas in onze hedendaagse voeding vaak onvoldoende aanwezig. Het is daarom belangrijk om erop te letten dat je voldoende vetzuren binnenkrijgt uit bijvoorbeeld plantaardige oliën en vis.
Vegetariër vs. pescotariër
Zelf eet ik sinds mijn vijfde geen vlees, dat is al best een hele lange tijd! Mijn ouders dachten eerst dat het wel weer over zou gaan, maar helaas voor hen, het is hem nooit geworden 😉 Mijn moeder vond geen vlees eten prima en zorgde er nauwkeurig voor dat ik voldoende peulvruchten, groenten en fruit binnen kreeg, maar voor de vetten vond ze het belangrijk dat ik een keer per week vis bleef eten. Ik heb dit netjes gedaan tot ik op mijn 17e op mezelf ging wonen en ook het vis schrapte.
Jarenlang ging dit prima, maar hoe ouder ik werd hoe meer last ik kreeg van PMS klachten. Uiteindelijk ben ik gaan experimenteren door perioden wel en geen vis te eten en het verschil was ontzettend groot in mijn hormoonbalans. Om deze reden ben ik gedurende de jaren weer vis toegaan voegen aan mijn dieet tot zo een 2 jaar geleden. Ook de visindustrie spreekt mij ontzettend tegen en na het kijken van een aantal documentaires kon ik het niet meer over mijn hart verkrijgen om vis te eten.. Maar na een jaar kreeg ik opnieuw ontzettende last van PMS klachten en bleek de disbalans in mijn hormonen ontzettend groot. Inmiddels eet ik weer een tot twee keer in de week vis en voel ik me weer fit, energiek en hormonaal in balans.
Persoonlijke voeding
Het is ontzettend belangrijk om je eigen voedingskeuzes te maken op basis van jouw unieke voorkeuren. Zowel fysiek als emotioneel is dat soms een hele zoektocht. Ik heb bij het maken van keuzes altijd geprobeerd om te kijken hoe ik zowel goed voor mezelf als het milieu en de dieren kan zorgen, maar helaas is die keuze niet altijd eenvoudig. Eet je vegetarisch en ervaar je menstruatie problemen of heb je andere klachten ga dan altijd na of je voedingspatroon volwaardig is en je voldoende vetzuren binnenkrijgt uit plantaardige voeding.
Nu snel door naar deze heerlijke couscous salade met makreel en dus lekker veel gezonde vetzuren!
Ben je benieuwd hoe je jouw voedingspatroon kan optimaliseren?
Integreer Ayurveda in je leven met mijn unieke Inner Balance Reading + 6-Weeks Coachingstraject!
Ga lekker experimenteren en spelen met onderstaand recept en pas gerust dingen aan zodat hij helemaal past bij jouw persoonlijke wensen en behoeften. Lijkt het je fijn om samen met mij aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl dan neem ik je graag mee in de wereld van Ayurveda:
- Ontvang jouw unieke Inner Balance Reading en ga 6-weken 1:1 met mij aan de slag – om een gezonde leefstijl echt te integreren
Dit is een 1:1 coachingstraject voor vrouwen die willen leren begrijpen en herkennen hoe ze aan de hand van Ayurveda passende voedingskeuzes kunnen makken zodat ze zich fit, energiek en voldaan voelen op zowel fysiek, mentaal als energetisch niveau. Hoe kun je jouw voeding, dagelijkse routine en levensstijl aanpassen aan de unieke behoeften van jouw lichaam en geest? Samen maken we een plan om aanpassingen te integreren in jouw dagelijks leven. Krijg eindelijk duidelijkheid over wat écht het beste is voor jou. Ik begeleid je gedurende 6 weken zodat Ayurveda echt bij je kan landen.
Couscous salade met makreel
Ingrediënten
- 2 gerookte makreel filets in stukjes ‘geplukt’
- 1 kleine rode ui gesnipperd
- 1,5 teen knoflook geperst
- 170 gram couscous quinoa als glutenvrije optie
- 250 ml groentebouillon
- 1 tl komijnzaad
- snuf chilipoeder
- 3 (on)gekookte bietjes rode of gekleurde, in halve rondjes
- 1 avocado in blokjes
- handje verse dille gehakt of fijn geknipt
- 5 radijsjes in dunne plakjes
- peper & zout
Dressing
- 3 el (plantaardige) kwark
- 1 el paprikapoeder
- 1/2 teen knoflook
- snuf chilipoeder
Instructies
- Gebruik je ongekookte bieten? Begin dan met het schillen en koken van de bieten. De kooktijd van bieten is, afhankelijk van seizoen van oogsten en de grootte, c.a. 20-40 minuten. Je kunt checken of de bieten gaar zijn door er met een vork in te prikken.
- Maak de bouillon klaar en meng deze door de couscous. Dek de couscous af en zet weg zodat de couscous gaar kan worden.
- Doe een scheut (kokos)olie in een hapjespan en fruit de ui met de knoflook en het komijnzaad.
- Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
- Pluk de makreel.
- Roer de couscous los met een vork en meng met de knoflook, ui, makreel, bietjes, radijs, dille en avocado.
- Serveer met de dressing en wat extra dille. Geniet!
One thought on “Frisse couscoussalade met makreel”