Glutenvrije, vegan pasta met gerookte tofu & zongedroogde tomaten pesto

Om direct naar het recept te gaan klik je hier.

Gerookte Tofu

Heb jij al gehoord van gerookte tofu? Het is echt even anders dan ‘normale’ tofu. Het heeft een rijke rooksmaak en je kunt er eindeloos mee variëren.

Bak de tofu bijvoorbeeld in een scheutje sojasaus en beleg je toast met avocado ermee, verwerk in een sushi bowl of ga net als ik voor deze glutenvrije pasta met zelfgemaakte rode pesto op basis van zongedroogde tomaten. Heeeel lekker en ook nog eens mega gezond!

Tofu en zijn hoge eiwitgehalte

De standaard formule voor de dagelijkse eiwitbehoefte van volwassen is 0,8 gram eiwit x kg lichaamsgewicht. Als je minder vlees, vegetarisch of veganistisch eet is het belangrijk om te letten op je eiwitinname. Plantaardige eiwitten worden namelijk minder goed opgenomen door het lichaam. Je kunt dan voor vegetariërs 1 gram en voor veganisten 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht aanhouden.

Tofu zit vol plantaardige eiwitten en mag daarom eigenlijk niet ontbreken in een vegetarische levensstijl. Daarnaast bevat tofu weinig vet, koolhydraten én geen lactose, is het rijk aan kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, zink en verschillende vitaminen. Genoeg redenen dus om Tofu wekelijks op je bord terug te laten komen!

Pastasaus met zongedroogde tomaten pesto voor een goede ijzer inname

Wat veel mensen niet weten is dat zongedroogde tomaten een geweldige bron van ijzer zijn. Met deze pasta krijg je al snel 40 tot 50% van de aanbevolen hoeveelheid ijzer per dag binnen! Voor vrouwen is dit 16 mg per dag en voor mannen 11 mg. Deze spread bevat maar liefst 16,56 mg.

De zongedroogde tomatenspread is ook heerlijke als broodbeleg of voor door een salade. Toast een boterham, besmeer met de spread en garneer met plakjes avocado en kiemgroenten.

Het recept: Glutenvrije, vegan pasta met gerookte tofu & zongedroogde tomaten pesto

PASTA MET GEROOKTE TOFU & ZONGEDROOGDE TOMATEN PESTO

Comfort food met een hoge eiwit & ijzer inname, wat wil je nog meer? Ik zeg snel aan de slag met dit heerlijke recept!
Voorbereidingstijd 2 uur 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 2 uur 45 min

Ingrediënten
  

  • 200 gram glutenvrije pasta
  • 1 rode ui fijngesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 150 gram kleine kastanjechampignons in plakjes
  • 500 gram tasty tom tomaten in vieren
  • 1 gele paprika in dunne reepjes
  • 4 el rode pesto spread zie recept hieronder
  • 200 gram gerookte tofu in kleine blokjes
  • 1 el balsamicoazijn
  • Paar blaadjes verse basilicum om te serveren
  • Handje geraspte vegan kaas (of parmezaan als je niet vegan eet)

Voor de zongedroogde tomatenspread

  • 295 gram (1 pot) zongedroogde tomaten
  • 1 tomaat in kleine blokjes
  • 2 tenen knoflook gepeld en fijngehakt
  • 4 takjes verse basilicum
  • 1/2 citroen
  • 30 gram pijnboompitten
  • 1 el balsamicoazijn
  • Peper en zout

Instructies
 

De pasta

  • Maak eerst de rode pesto spread volgens het recept hieronder.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de ui fijn, pel en pers de knoflook, snijd de champignons, tomaten, paprika en tofu.
  • Verwarm een scheutje zonnebloemolie in een grote koekenpan en bak hierin de ui en knoflook ongeveer 2 minuten. Voeg dan de tofu blokjes toe en bak nog 2 minuten mee voordat je de champignons, paprika en tomaten toevoegt. Bak het geheel 5 tot 7 minuten tot alle groenten goed zacht zijn geworden.
  • Voeg nu 4 el van de zongedroogde tomatenspread en 1 el balsamicoazijn toe. Laat in zijn geheel nog 5 minuten zachtjes pruttelen zodat het een lekkere saus wordt. Afhankelijk van de gewenste dikte van de saus voeg je nog wat extra tomatenspread toe.
  • Voeg tot slot de gekookte pasta toe, meng alles goed en verdeel de pasta over diepe borden. Serveer met wat verse basilicum en (vegan) kaas.

Zongedroogde tomatenspread

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin kleuren.
  • Pel de knoflook, pluk de blaadjes verse basilicum, rasp en pers de 1/2 citroen en snijd de tomaat in blokjes.
  • Doe de zongedroogde tomaten in een zeef en laat even uitlekken. Doe deze vervolgens met alle andere ingrediënten in een keukenmachine of hakmolen van een staafmixer.
  • Maal alle ingrediënten tot een mooie spread en breng eventueel nog extra op smaak met peper, zout en citroensap.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
1 comment

Recente berichten

One thought on “Glutenvrije, vegan pasta met gerookte tofu & zongedroogde tomaten pesto

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept