Oosterse stamppot met zoete aardappel, paddenstoelen en paksoi

Met stamppotten heb ik een haat liefdeverhouding. Met name doordat ik geen aardappel liefhebber ben, behalve als ze verwerkt zijn tot knapperige wedges met een heerlijke truffelmayo, maar zo niet, dan word ik niet heel blij van ‘normale’ aardappels. De zoete aardappel bracht daar wel degelijk verandering in! Hoe dat is ontstaan? Lees snel verder!

Wil je direct door naar het recept? Scroll dan snel beneden.

Het ontstaan van het recept: stamppot met zoete aardappel, paddenstoelen en paksoi

Toen ik een aantal jaar geleden ontdekte dat je een stamppot ook van zoete aardappel kunt maken bloeide mijn liefde voor stamppotten op en word ik steeds creatiever met de recepten! Zo experimenteerde ik de afgelopen tijd met de combinatie paksoi – zoete aardappel en voegde daar mijn favoriete paddenstoelen aan toe. Deze combi bleek een grote hit!

Het idee om dit recept verder te ontwikkelen ontstond tijdens een online meeting die ik een tijdje geleden had met azijnbrouwer van het merk Tromp & Rueb. Zij deelden hun kennis over de producten en het gebruik van azijn in verschillende gerechten.

Even voorstellen: Wie zijn Tromp & Rueb?

Tromp & Rueb zijn azijnbrouwers met een visie. Hun azijnen zijn volgens eeuwenoude receptuur op ambachtelijke wijze gebrouwen. Er wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Hiernaast zijn ze onderscheidend doordat de verpakking niet van glas is maar van 100% gerecycled plastic. Dit maakt dat deze azijn niet alleen een smaakvolle keuze is, maar ook nog eens een duurzame.

Zelf vind ik het ontzettend mooi om te mogen ervaren dat Tromp & Rueb een authentiek merk is waar met veel passie en liefde over hun product wordt gesproken. Ze laten zien dat kwalitatief en duurzame producten ook betaalbaar kunnen zijn.

Waarom gebruik je azijn in recepten?

Azijn haalt de smaak in een gerecht naar boven en zorgt ervoor dat voeding over het algemeen lichter verteerbaar is. Bak je bijvoorbeeld een brownie en voegt daar een klein scheutje azijn aan toe, dan zal deze lichter op de maag vallen dan als je dit niet doet. Daarnaast worden ook de verschillende smaken in een recept nog meer naar boven gehaald.

De appelazijn die ik dit recept gebruik zorgt ervoor dat de verschillende smaken nog meer tot zijn recht komen en dat proef je. Azijn gebruikte ik al eerder in een stamppot recept met halloumi, maar verwekte ik ook in gevulde avocado’s en ik gebruikte de azijn van Tromp & Rueb in een marinade voor kabeljauwpakketjes.

Het leuke is dat azijn in heel veel gerechten kan worden toegevoegd, zowel in hartige als in zoete gerechten. Je kunt er mee bakken, maar wist je dat je er ook de lekkerste dressings en smoothies mee kunt maken? Ook hier zorgt de azijn voor een verrijking van de smaken!

De gezondheidsvoordelen van azijn

Voor we overgaan naar het recept van de stamppot met zoete aardappel wil ik nog even de nadruk leggen op de gezondheidsvoordelen van azijn. Wist jij dat azijn zorgt voor de stabilisatie van de bloedsuikerspiegel, de ondersteuning van gewichtsverlies en het verlagen van cholesterol?

Om deze reden voeg ik azijn tegenwoordig steeds vaker toe aan mijn saladedressings.

Mijn favoriete dressing voor een salade met azijn is: 4 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels appelazijn en 1 theelepel Italiaanse kruiden met eventueel een snufje zwarte peper. Voeg naar smaak toe aan je salade en je zult merken dat er een smaakexplosie ontstaat.

Wil jij ook gaan experimenteren met het koken of bakken met azijn? Houd dan rekening met een verhouding van 1 el azijn per 500 ml of 500 gram. Als je deze verhoudingen aanhoudt dan zal de azijn niet gaan overheersen, maar werkt het echt als een verrijking van jouw maaltijd!

Het recept: Stamppot met zoete aardappel, paksoi en paddenstoelen

OOSTERSE STAMPPOT MET PADDENSTOELEN EN PAKSOI

Een gerecht dat je in 30 minuten op tafel kunt zetten, boordevol smaak en voedingsstoffen. Een gerecht waarin je het vlees niet zult missen!
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 30 min
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram zoete aardappel geschild en in blokjes
  • 250 gram pastinaak geschild en in blokjes
  • 1 paksoi fijngesneden
  • 50 ml kokosmelk
  • Scheutje sojasaus
  • 1 el appelazijn van Tromp & Rueb
  • Grote hand walnoten
  • 100 gram shiitake
  • 175 gram kleine champignons
  • 2 kleine rode uien in ringen
  • Halve rode peper fijngesneden

Marinade paddenstoelen

Instructies
 

  • Terwijl de aardappel en pastinaak aan het koken is maak je de shiitake en champignons schoon, snijd je de ui in ringen en de rode peper fijn.
  • Maak de marinade voor de paddenstoelen door alle ingrediënten te mengen. Voeg alle paddenstoelen toe en meng de marinade met de paddenstoelen.
  • Zet een koekenpan op het vuur met een scheutje olijfolie en bak hier de ui in. Na 3 minuten voeg je de rode peper toe en bak je deze 2 minuten mee. Vervolgens voeg je de paddenstoelen met de marinade toe en bak je het geheel nog 7 minuten tot de paddenstoelen mooi zacht zijn geworden. Nemen de paddenstoelen te veel vocht op? Voeg dan een extra scheutje water toe.
  • Snijd de bladeren en het lichtgroene gedeelte van de stengels van de paksoi fijn.
  • Maak de stamppot door de zoete aardappel en pastinaak tot een egale massa te stampen en voeg vervolgens de paksoi, kokosmelk sojasaus en appelazijn toe. Meng goed door en verwarm alles goed op laag vuur.
  • Serveer de stamppot met de gebakken paddenstoelen en garneer met de walnoten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept