Vegetarische stamppot met zoete aardappel, rucola & halloumi

Ouderwetse stamppot in een nieuw jasje.

Een stamppot waar je het vlees of vleesvervanger niet mist.

Een kleine week geleden had ik een gesprek met mijn vriend over de Hollandse stamppot. Hij vindt het nogal ongeloofwaardig als ik zeg dat ik gewoon geen fan ben. Dat komt volgens hem doordat ik geen vlees eet… Hmmmm… Ik geef toe dat bij veel mensen de stamppot wordt ‘opgeleukt’ met (vegetarische) rookworst en/of spekjes. Volgens mijn vriend is er (nog) geen stamppot recept waarbij het vlees niet wordt gemist. De vegetarische vervangers doen gewoon niet the trick… Oké, daar kan ik het alleen maar met hem mee eens zijn.

Ook als vegetariër vind ik een vegetarische worst of vega spekjes geen succes. Het is in ieder geval geen toevoeging van smaak wat mij betreft. Misschien is het hierdoor dat ik de ouderwetste stamppot eigenlijk altijd een beetje saai vind.

Sinds ik op mijzelf ben gaan wonen, ruim 10 jaar geleden, ben ik gaan experimenteren met verschillende stamppot recepten op basis van zoete aardappel, geitenkaas, zongedroogde tomaten, walnoten… Ik heb heel wat vega stampotjes gemaakt, maar nooit is er echte liefde tussen ons ontstaan!

En dus ging ik de uitdaging aan om nu echt een keer een variant te bedenken waarin je vlees niet mist!

Het resultaat? Een stamppot op basis van zoete aardappel en rucola. Met zoutige halloumi als vervanger van de spekjes en walnoten voor de crunch. Een kruidige toevoeging door de kruidenazijn van Tromp en Rueb en een tikkeltje frisheid door de rasp van een sinaasappel. Een heerlijke smaak combinatie waarbij het vlees of een vegetarische vervanger niet wordt gemist. Een echte winnaar!

Koken met azijn

Dit recept is ontstaan in samenwerking met Tromp & Rueb. Ik ging al eerder aan de slag met hun azijn en maakte er deze heerlijke kabeljauw pakketjes mee, maar met hun verassende azijn smaken valt nog veel meer te ontdekken!

Zo voegde ik in deze stamppot kruidenazijn van Tromp & Rueb toe. Deze azijn is maar liefst op acht kruiden gerijpt. Je begrijpt waarschijnlijk al dat de toevoeging van deze azijn al zorgt voor flink wat toevoeging van smaak.

Tromp & Rueb is een authentiek merk dat naar mijn mening echt laat zien dat goede producten ook betaalbaar kunnen zijn. De azijnen zijn volgens eeuwenoude receptuur en op ambachtelijke wijze gebrouwen. Na het brouwproces ondergaan de azijnen een speciaal rijpingsproces waardoor de smaak nog beter tot zijn recht komt.

De verschillende azijnen kun je perfect gebruiken voor extra smaak in marinades, dressings voor door je salade, maar ook zeker in stoofgerechten of dus in stamppot!

Wil jij nu ook aan de slag met de vegetarische stamppot? Bekijk snel het recept hieronder!

VEGETARISCHE STAMPPOT MET ZOETE AARDAPPEL, RUCOLA EN HALLOUMI

Ouderwetse stamppot in een nieuw jasje. Een vegetarische stamppot waarin je het vlees of vleesvervanger niet mist.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Porties 3 personen

Equipment

  • Grillpan of apparaat

Ingrediënten
  

  • 1 kg zoete aardappel geschild en in blokjes
  • 85 gram rucola
  • 225 gram halloumi in plakken van ca. 1 cm dik
  • ca. 100 gram zongedroogde tomaten in dunne plakjes
  • 1 el rasp van en sinaasappel
  • 1 el kruidenazijn van Tromp & Rueb
  • 50 gram ongezouten walnoten
  • Scheutje (plantaardige) kookroom optioneel

Instructies
 

  • Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van ongeveer 2 cm. groot. Kook de zoete aardappel in ongeveer 7 minuten gaar.
  • Verwarm ondertussen een grillpan of apparaat. Snijd de halloumi in plakjes en grill in ongeveer 2 minuten per kant goudbruin. Als de halloumi klaar is laat je hem iets afkoelen zodat je hem makkelijk in dunne reepjes kunt snijden.
  • Giet de zoete aardappel af en stamp fijn met een stamper of gebruik een vork als je geen stamper in huis hebt.
  • Voeg nu eventueel een scheutje kookroom toe en meng goed. Voeg ook de rucola (in delen) toe. Meng goed zodat de rucola slinkt.
  • Tot slot meng je de zongedroogde tomaten, kruidenazijn, gesneden halloumi en rasp van de sinaasappel toe. Breng op eventueel nog op smaak met een snufje peper. In dit gerecht is het niet nodig om zout toe te voegen. De halloumi is van zichzelf al zoutig genoeg!
  • Serveer in diepe borden en verkruimel de walnoten erover.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
3 comments

Recente berichten

3 thoughts on “Vegetarische stamppot met zoete aardappel, rucola & halloumi

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept