Glutenvrije lunch of brunch blini’s
Heb jij er al eens van gehoord, Blini’s? Je ziet ze steeds vaker voorbij komen bij feestelijke gelegenheden en dat is niet zonder reden!
Blini’s zijn namelijk ontzettend veelzijdig. Je kunt ze als hartig borrelhapje serveren of met zoet beleg op de brunch of lunch tafel. Je kunt oneindig variëren met de toppings en wat ik zelf heel fijn vind is dat ze makkelijk glutenvrij te maken zijn door het gebruik van boekweitmeel.
De smaak doet me een beetje denken aan een pannenkoek, maar dan net wat subtieler.
Boekweitmeel ter bevordering van de Biodiversiteit
In dit recept maak ik gebruik van een zeer bijzondere boekweitmeel van Nederlandse bodem van het merk Land van Ons. Wat deze boekweitmeel zo bijzonder maakt? Het is boekweitmeel met een verhaal.
Land van Ons is namelijk een vrijwilligersorganisatie met een bijzondere missie: ze willen bijdragen aan herstel van het landschap en de verbetering van de biodiversiteit in Nederland. Dit doen ze onder andere door landbouwgrond in Nederland te verbeteren.
Zelf ben ik als dochter van een Biologische groentekweker niet onbekend met het principe wisselteelt en een bodem vol leven. Als ik met mijn vader door de kas loop gaat er steevast een hand de bodem in om mij te laten zien hoeveel leven er wel niet in de bodem aanwezig is. Ik krijg uitleg over de verschillende insecten die in de kas leven en hoe deze allemaal hun unieke rol hebben in het proces om de groenten volwaardig, vol bouwstoffen voor ons lichaam, te doen uitgroeien.
Toen ik in aanraking kwam met Land van Ons werd ik direct geraakt want ja, we hebben in Nederland echt meer gezonde landbouwgrond nodig voor voedsel van hoge kwaliteit. Het doel van dit burgerinitiatief is als je het mij vraagt hetgeen we nodig hebben in de wereld: een betere biodiversiteit op onze landbouwgrond.
Wij geloven in de veerkracht van de aarde en de kracht van het burgercollectief. Als coöperatie koopt Land van Ons landbouwgrond namens de deelnemers. Op dit land herstellen we de biodiversiteit en het landschap.
Hoe draagt boekweitmeel bij aan het bevorderen van de biodiversiteit?
In Nederland bestaat een groot deel van de grond uit landbouwgrond. Helaas is de bodem van onze grond niet meer van hoogwaardige kwaliteit doordat we de grond uitputten en slechts kijken naar korte termijn productie van voedsel.
Als we kijken naar de langere termijn hebben we iets heel anders nodig. Vruchtbare grond waar ook de volgende generaties mee gevoed kunnen worden. Maar denk ook zeker aan eerlijke prijzen voor boeren en korte ketens voor het minderen van de ecologische voetafdruk.
In de 19e eeuw bestond maar liefst 30% van de landbouwgrond in Nederland uit boekweit. Het gewas is ons dus zeker niet onbekend! Helaas hebben we het verruild voor minder ‘riskante’ graansoorten zoals bijvoorbeeld mais. Boeren hebben namelijk meer werk aan boekweit en daartegenover moet een eerlijke prijs staan. We zijn echter in een wereld beland waar efficiëntie voorop staat en de kwaliteit van ons voedsel heeft een lange tijd op een lager pitje gestaan.
Gelukkig kunnen wij daar nu verandering in brengen!
Boekweit is een gewas dat heel uitbundig bloeit en geweldig is voor insecten zoals wilde bijen, vlinders en hommels. Deze insecten hebben een functie in ons ecologisch systeem en het is zo belangrijk om ons daar bewust van te worden.
Voordat we overgaan tot het maken van deze verrukkelijke blini’s wil ik graag nog even jullie aandacht vragen voor het volgende.
Ook jij kunt namelijk helpen om de biodiversiteit in Nederland te bevorderen.
Je helpt al door je bewust te zijn van de impact van de keuzes die je maakt bij het kopen van verschillende producten. Door bijvoorbeeld vaker te kiezen voor producten van Nederlandse bodem, zoals dit boekweitmeel, ben je al betrokken bij het verbeteren van de gezondheid van de Nederlandse landbouwgrond.
Maar je kan ook nog een stapje meer doen.
Land van Ons: Door met elkaar eigenaar te worden van landbouwgrond in Nederland kunnen we zelf voor verandering zorgen. Iedere deelnemer heeft evenveel invloed in de coöperatie, of je nu voor €10.000 of voor €20 inlegt. Onze ambitie is groot: in 10 jaar tijd willen we samen 300.000 hectare, oftewel 15% van het Nederlandse boerenland opkopen en hier het leven laten terugkeren!
Hier lees je meer over dit fantastische initiatief. Nu snel over naar het recept!
Glutenvrije Blini’s
Ingrediënten
- 100 gram boekweitmeel
- 1 ei gesplitst
- 125 ml plantaardige melk (amandel- of havermelk)
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- (kokos)olie om in te bakken
Toppings
- Kokosyoghurt met (zelfgemaakte) (chia)jam
- Zachte geitenkaas met gebakken appel in kaneel en walnoten
- Zure room of kokosyoghurt met biologisch gerookte zalm, verse dille en kappertjes
Instructies
- Bereid als eerste de toppings zodat je, als je de blini’s gebakken hebt, ze direct kunt beleggen en serveren. Warm zijn ze het allerlekkerste! Zet alle ingrediënten die je wilt gebruiken klaar en bak eventueel een appeltje met kaneel en een klein scheutje water in een steelpannetje. De appel wordt het lekkerste als je de deksel op de pan doet en de appel 10 minuten zachtjes laat pruttelen. De kaneel karameliseert en je krijgt heerlijke stroperige appeltjes.
- Zeef voor de blini’s het boekweitmeel, bakpoeder en zout boven een kom.
- Splits het ei. Klop het eigeel los met de plantaardige melk en giet al roerend bij het meel tot je een glad beslag hebt.
- Klop nu het eiwit stijf en spatel dit voorzichtig door het beslag.
- Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Als de olie goed heet is schep je met een lepel kleine hoopjes beslag in de pan. Bak deze aan weerszijden goudbruin op middelhoog vuur. Keer pas om als er belletjes op komen. Herhaal dit tot je beslag op is.
- Nu kan het leuke beginnen: versier de blini’s met de toppings en geniet van deze heerlijke hapjes.