Koolhydraatarm brood met courgette, geitenkaas, dille en rozemarijn
Dit koolhydraatarme brood is perfect voor alle luie bakkers zoals ik. Want heel eerlijk, ik ben geen specialist in bakrecepten. Heerlijk vind ik het om in het weekend een bananenbrood of hartig brood zoals deze te maken, maar echt een brood bakken from scratch is niet aan mij besteed. Des te leuker vind ik het om te experimenteren met makkelijke en toegankelijke bakrecepten!
Koolhydraatarme recepten en hormoonbalans
Niets mis met koolhydraten, maar ik zoek zelf graag de balans op en wel om de volgende reden:
Koolhydraten zorgen ervoor dat je veel insuline aanmaakt waardoor je last kunt hebben van een onregelmatige bloedsuikerspiegel met sterke hongergevoelens als je bloedsuikerspiegel laag is. Dit in combinatie met hormoonschommelingen gedurende mijn cyclus ervaar zorgt ervoor dat ik regelmatig onuitstaanbaar kan zijn voordat ik ongesteld moet worden. Zowel voor mijzelf als mijn omgeving.
De ontdekking dat als ik oplet dat ik niet te veel (snelle) koolhydraten eet in de laatste fase van mijn cyclus (luteale fase) heeft er bij mij voor gezorgd dat ik me een stuk minder opjaagt, onzeker en emotioneel voel. Een fijne bijkomstigheid van dit heerlijke recept als je het mij vraagt!
Hartig brood met courgette, geitenkaas, dille en rozemarijn
Dit hartige brood is makkelijk om te maken en heeft een basis van amandelmeel, groenten en verzachtende kruiden zoals dille en rozemarijn. Je kunt dit brood zowel als ontbijt of als lunch eten en smaakt ook ontzettend goed bij een kom soep.
Tip: vries het brood in plakjes in met stukjes bakpapier ertussen. Zo kan je gemakkelijk een plakje pakken zonder dat het brood breekt of je alle plakken apart in een zakje moet invriezen.
Ben je benieuwd naar nog meer lekkere koolhydraatarme recepten? Bekijk dan eens deze Courgette Spaghetti, deze koolhydraatarme koolwraps of een variant op dit hartige brood met wortel en tomaat.
Hartig brood met courgette, geitenkaas, dille en rozemarijn
Ingrediënten
- 100 gram courgette
- 100 gram wortel
- 1 (gele) paprika
- 3 eieren
- 100 gram zachte geitenkaas
- 225 gram amandelmeel
- 2 tl bakpoeder
- 2 el olijfolie
- 2 el plantaardige melk
- 2 el gedroogde dille
- snuf zout
- Sesamzaadjes ter garnering
- 30 gram (kruiden)granola, walnoten of gehakte amandelen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Rasp de wortel en courgette grof.
- Doe het amandelmeel, de eieren, het bakpoeder, de dille, zout, plantaardige melk en de olie in een kom en meng goed door elkaar.
- Voeg als laatste de courgette, wortel, granola en geitenkaas toe. Meng er goed doorheen.
- Bekleed een cake of broodvorm met bakpapier en verdeel hier het beslag in. Bestrooi met sesamzaadjes en verdeel er tot slot reepjes paprika over.
- Zet het brood ongeveer 50 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin is.
- Laat goed afkoelen voordat je hem aansnijdt.