Vegan tofu scramble met kurkuma

Ontbijten met een vegan scramble in plaats van de welbekende scrambeld eggs? Ik zeg doen! Niet alleen voor de grote hoeveelheid voedingsstoffen die tofu levert, maar ook de smaak is meer dan welkom, afwisseling kan nooit kwaad en het is ook nog eens leuk om iets nieuws te proberen! Dit recept zit boordevol smaak en kun je op allerlei manieren combineren voor een verassend ontbijt, lunch of zelfs diner recept.

Waarom Tofu in plaats van eieren?

Veel mensen denken dat eieren nodig zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen binnen een vegetarisch voedingspatroon. En hoewel eieren inderdaad een grote hoeveelheid eiwitten leveren zijn er zeker andere (plantaardige) manieren om in je eiwitbehoefte te voorzien.

Tofu is een geweldige vervanger van eieren. Eieren bevatten per 100 gram 13 gram eiwit tegenover 8 gram in tofu. Ja dat is zeker minder, maar tofu is ook een belangrijke bron van ijzer en magnesium, belangrijke voedingsstoffen voor als je minder of geen vlees eet, of zelfs helemaal plantaardig eet.

Dit gerechtje is niet alleen ontzettend gezond, maar ook nog eens erg lekker! Dus ook als je gewoon een keer iets nieuws wilt proberen kan ik je dit recept zeker aanraden.

Hoe combineer je deze tofu scramble voor een volwaardige maaltijd?

Dit gerecht is ontzettend veelzijdig. Maak er in het weekend een heerlijk ontbijt van en serveer op warme toast. Dit is natuurlijk ook een optie voor de lunch. Op een rijstwafel met een laagje avocado is hij ook hemels! En wat denk je van een kleurrijke bowl met deze tofu scramble, zoete aardappel, zeewiersalade, paprika, rode kool en een dressing van sojasaus, gember, knoflook en sesamolie? Als topping nog wat extra sesamzaadjes en je hebt een geweldig voedzame lunch of diner!

Ik zeg snel door naar het recept!

VEGAN TOFU SCRAMBLE

Serveer deze tofu scramble voor het ontbijt of de lunch op warme toast of gebruik hem als toevoeging aan een kleurrijke maaltijdbowl.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 40 min
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gram (biologische) tofu
  • 1 courgette in kleine blokjes
  • 1 sjalot fijngesneden
  • 1 rode paprika in kleine blokjes
  • 6 kleine augurken in dunnen plakjes
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • Flinke snuf peper en zout
  • Handje amandelen (ongezouten)
  • Handje cashewnoten  (ongezouten)
  • Handje verse peterselie (de blaadjes)
  • Optioneel: scheutje sojasaus

Instructies
 

  • Begin met het uitlekken van de tofu. Om de scrambled tofu het lekkerste te krijgen is het belangrijk dat de tofu zoveel mogelijk vocht verliest. Wikkel de tofu in een schone theedoek en leg tussen zware elementen, zoals houten snijplanken of boeken. Je kunt ook ovenschalen gebruiken. Laat de tofu minstens 30 minuten zo liggen zodat al het vocht door de theedoek kan worden opgenomen.
  • Pel en snipper ondertussen de ui en snijd de courgette en paprika in kleine blokjes.
  • Maal de amandelen en keukenmachine grof in het bakje van je staafmixer, gebruik je keukenmachine of hak ze grof met een mes of gebruik een vijzel.
  • Verhit een beetje (kokos)olie in een koekenpan. Roerbak de ui 2 minuten en voeg vervolgens de courgette en paprika toe.
  • Haal de tofu op de theedoek en verbrokkel met je handen de tofu boven de pan. Voeg de kurkuma, gemalen korianderzaad en paprikapoeder toe en roerbak het geheel ongeveer 5 minuten.
  • Snijd ondertussen de augurken in dunne plakjes en de hak de peterselie grof. Voeg de peterselie toe aan de pan en verwarm nog even mee zodat het goed slinkt. Bewaar wat blaadjes ter garnering.
  • Doe de augurken in een schaaltje en meng met de tofu scramble. Serveer op toast of in een bowl en garneer met het notenmengsel en eventueel wat extra verse peterselie.
  • Houd je van Oosters? Voeg dan ook nog een klein scheutje sojasaus toe! Helemaal lekker bij een maaltijdbowl.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept