Een gezond gewicht bereiken zonder dieet?

Laten we deze vraag maar direct beantwoorden: JA! Een gezond gewicht bereiken zonder dieet is juist hetgeen we allemaal zouden moeten nastreven. Ieder lichaam is uniek en heeft unieke wensen en behoeften. Een dieet verondersteld dat onze lichamen allemaal hetzelfde zouden reageren en functioneren op bepaalde (strikte) voedingsrichtlijnen. Als je het mij vraagt is het nergens voor nodig om te diëten, maar ik het wel belangrijk om met aandacht en bewustzijn naar de signalen van jouw lichaam te luisteren.

Hoe gezond is jouw lichaam?

We bewegen ons momenteel richting de zomer en dat betekend, vooral voor veel vrouwen, een toenemende onzekerheid over hun lijf. Overal zie ik schreeuwende teksten voorbij komen met de vraag of mijn lijf bikini proof is? 

In mijn ogen is ieder lijf altijd klaar voor een bikini en gaat het er vooral om hoe jij je vanbinnen voelt. Een slank lijf kan er van de buitenkant ‘perfect’ gevormd uitzien, maar het zegt nog niets over de gezondheid aan de binnenkant. En ook niet over hoe diegene zich voelt. Het allerbelangrijkste is een gezonde, liefdevolle relatie met je lichaam en daarbij voldoende energie om de dingen te doen waar jij blij van wordt en een stralende huid is ook altijd fijn! 

Een gezond gewicht is belangrijk om je zowel fysiek als mentaal gezond en fit te voelen. Vanuit de Holistische gezondheidsleer is het uitgangspunt om een gezond gewicht te bereiken heelheid tussen lichaam en geest. En daar kun je gelukkig zelf heel veel aan bijdragen! 

Wat is een gezond gewicht?

In de onze samenleving focussen we ons op wat we zien en wordt vaak gebruik gemaakt van het BMI (Body Mass Index) om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft. Helaas is dit vrij beperkt. Ieder lichaam is immers op zijn unieke wijze gebouwd. Een gezond gewicht gaat veel verder dan alleen de buitenkant. Hoe zit het bijvoorbeeld met je energieniveau, heb je een mooie glans in je ogen? Ben je weerbaar voor tegenslag of snel uit het veld geslagen? Je kunt bijvoorbeeld voor de buitenwereld mooi slank zijn, maar in je eigen binnenwereld ben je gestresst en door iedere kleine tegenslag totaal van slag. Dit is een signaal dat je niet in balans bent en je lichaam andere wensen heeft dan die je met je hoofd bedenkt. Andersom geldt ook dat je zelf denkt dat je wel wat kilo’s minder kunt hebben, maar in het afvalproces op wilskracht en strikte regels helemaal uit balans raakt en veel minder lekker in je vel zit dan daarvoor. Een gezond gewicht is dus meer dan alleen wat je kunt zien, maar ook wat zich van binnen afspeelt.

Tips voor het bereiken van een gezond gewicht zonder dieet

1. Leer je honger- en verzadigingsgevoel kennen

Dit doe je door langzaam te eten en goed te kauwen. Door je bewust te worden van de signalen van je lichaam leer je om te stoppen bij het eerste gevoel van verzadiging. Ook kunnen hongergevoelens nog weleens verward worden met dorst. Drink daarom altijd eerst een groot glas water voordat je de keuze maakt voor een snack. Stel jezelf daarnaast regelmatig de vraag: eet ik nu uit gewoonten of heeft mijn lichaam echt energie nodig? Vaak zijn we gewend om op bepaalde momenten een snack te nemen, bijvoorbeeld als we ergens moeten wachten of een film gaan kijken. Om een gezond gewicht te bereiken en je fit en energiek te voelen is het belangrijk om deze gewoonte momenten voor jezelf in kaart te brengen. Door deze bewustwording kan je gewoonten veranderen als blijkt dat ze geen functie hebben. Stap voor stap kom je op deze manier dichterbij jouw ideale voedingspatroon waardoor je op den duur je ideale gewicht bereikt. Dit betekend niet altijd dat je afvalt, je kunt ook hetzelfde gewicht behouden, maar meer energie ervaren of juist aankomen (bijvoorbeeld bij ondergewicht).

2. Kies voor de juiste voedingscombinaties

De juiste voedingscombinaties zorgen ervoor dat je spijsvertering optimaal kan functioneren. Een veelgemaakte ‘fout’ is de combinatie van dierlijke eiwitten en zetmeel. Denk aan de combinatie brood met kaas of het ouderwetste AVG’tje. In dit blog deel ik hier meer informatie over.

3. Eet volgens je bloedgroep

In de Holistische gezondheidsleer is een belangrijke stap het leren kennen van je bloedgroep en de bijbehorende voorkeuren qua voeding. Jouw bloedgroep kun je zien als jouw blauwdruk als het gaat om je vertering. En je vertering staat voor jouw gezondheid. Je bloedgroep zegt ontzettend veel over wat je wel of niet kunt verteren. Van granen tot groenten en fruit, iedere bloedgroep heeft zijn eigen voorkeuren. Door je eigen te maken met de jouw voorkeuren geef je jouw vertering de kans op tot rust te komen en optimaal te functioneren. Dit zorgt ervoor dat je duidelijkere signalen van verzadiging en honger doorkrijgt en je lichaam in balans komt.

Zelf heb ik jarenlang last gehad van obstipatie (al vanaf kind zat ik regelmatig verstopt en lag ik met buikpijn op de grond). Door bekend te worden met de voorkeuren van mijn bloedgroep en voedselcombinaties kwam ik erachter dat een sinaasappel de boosdoener was. Ik ben namelijk dol op sinaasappels en eet deze graag na het eten. Maar met gevoelige darmen en bloedgroep O bleek dit niet zo een goed idee. (Fruit)suikers na een maaltijd zorgen ervoor dat het eten in je darmen gaat gisten en daarnaast blijk ik sinaasappels maar moeilijk te verteren. Bij het weglaten van deze gewoonten kwam mijn stoelgang weer op gang en sindsdien heb ik zoveel minder last van obstipatie!

4. Integreer Ayurveda

Als het je lukt om bovenstaande stappen toe te passen zul je al merken dat je binnen 6 weken veel kunt bereiken en veel meer in balans zult komen en dichterbij een gezond gewicht ben gekomen. Nu ben je in principe toe aan de volgende stap: de integratie van Ayurveda. Ayurveda is een eeuwenoude leer uit India en helpt je om zowel fysiek als mentaal in balans te komen. Ayurveda geeft je de mogelijkheid om je vertering te optimaliseren en ook je beweging en leefritme aan te passen om op deze manier nog meer in je kracht te komen staan. Je leest in dit blog meer over Ayurveda. 

Vind je het interessant om op deze manier aan de slag te gaan met je gezondheid en ben je echt toe om de stap te zetten om klachten te verminderen of jouw gezonde gewicht te bereiken? Ga aan de slag met de eerste stap en ga steeds een stapje verder. Wil je hier graag bij gecoacht worden dan help ik je graag! Je kunt je hier aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek

0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *