Kruidig vegetarisch stoofgerecht: Kitchari
Dit heerlijke vegetarische stoofgerecht komt uit de Ayurvedische keuken en is een traditioneel Indiaas gerecht op basis van rijst en mungbonen. Het is ontzettend voedzaam en wordt vanuit oorsprong gebruik om het lichaam mee op te schonen.
Het is jammer dat ik de geur van het gerecht niet aan jullie kan overbrengen want als je dit gerecht ruikt dan zul je direct begrijpen waarom ik er zo ontzettend gek op ben!
Er komt een veelzijdigheid van smaken samen door de perfecte balans van zoet, zuur, zout, wrang en bitter. Ik voeg een scheutje natuurazijn toe om de smaken in dit gerecht nog meer tot hun recht te laten komen.
Wist jij dat je bonen en peulvruchten kunt weken in azijn?
In dit recept maak ik gebruik van mungbonen. Mungbonen zijn licht verteerbaar en tegelijkertijd super voedzaam. Ze bevatten veel plantaardige eiwitten en vezels, maar zijn laag in calorieën. Dit is de reden waarom het in de Ayurvedische keuken veel gebruikt wordt om het lichaam te ontdoen van gifstoffen. De bonen zijn verder rijk aan kalium, foliumzuur, vitamine B en veel verschillende mineralen.
Zelf ben ik ontzettend fan van mungbonen omdat ze van nature lichter verteerbaar zijn dan de meeste peulvruchten en bonen. Door de mungbonen ook nog eens te weken in water met een scheutje azijn zijn de bonen nog makkelijker te verteren en kunnen de voedingsstoffen uit de bonen beter door je lichaam worden opgenomen.
Ervaar je na het eten van bijvoorbeeld linzen of kidneybonen een opgeblazen buik? Dan zou het goed kunnen dat je moeite hebt met de vertering. En dat is zonde want zowel bonen als peulvruchten zijn ontzettend gezond en kunnen je veel voedingsstoffen geven.
Door de peulvruchten en bonen te weken in water met een klein scheutje azijn is de kans groot dat je een opgeblazen buik kunt voorkomen. Een aanrader dus om eens te proberen!
Koken met de azijn van Tromp & Rueb
Net als in 2021 heb ik ook dit jaar een mooie samenwerking met Tromp & Rueb, azijnbrouwers met een visie. Hun azijnen zijn volgens eeuwenoude receptuur op ambachtelijke wijze gebrouwen. Er wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Hiernaast zijn ze onderscheidend doordat de verpakking niet van glas is maar van 100% gerecycled plastic. Dit maakt dat deze azijn niet alleen een smaakvolle keuze is, maar ook nog eens een duurzame.
Zelf vind ik het ontzettend belangrijk dat we ons lichaam zo min mogelijk belasten met onnodige gifstoffen en Tromp & Rueb laat zien dat dit mogelijk is met zowel hun product als de verpakking ervan. Ik word hier ontzettend blij van! Zeker omdat ze er ook voor zorgen dat kwalitatief en duurzame producten betaalbaar kunnen zijn.
Azijn als smaakmaker
Azijn haalt smaken in gerechten naar boven en zeker in een kruidig gerecht als deze Kitchari is azijn echt een smaakversterker. De verschillende kruiden komen nog meer tot zijn recht.
Je kunt azijn toevoegen aan bijna alle soorten gerechten die je kunt bedenken. Denk aan smoothies, marinades, bakrecepten en zelfs stamppot. Wil je zelf gaan experimenteren met het koken met azijn? Houd dan de volgende verhouding aan: 500 gram groente of water met 1 tl azijn.
Wil je meer lezen over de gezondheidsvoordelen van azijn? Lees dan ook zeker eens dit blog waar alle voordelen voor je op een rij staan.
Kruidig stoofgerecht: Ayurvedische Kitchari
Ingrediënten
- 200 gram mungbonen
- 200 gram basmatirijst (eventueel ook een paar uur geweekt in water)
- 1 el ghee of kokosolie
- 2 tenen knoflook gepeld en geperst
- 2 cm verse gember geschild en fijngesneden
- 4 bospenen geschild en in blokjes gesneden
- 1/2 courgette in blokjes gesneden
- 2 pastinaken geschild en in blokjes gesneden
- 1/2 tl natuurazijn
- 1 el komijnzaad
- 1/2 tl mosterdzaad
- 1 el gemalen koriander
- 1/2 el gemalen komijn
- 1/2 tl Kurkuma
- 1 el groentebouillon poeder (of 1 blokje)
Voor erbij
- kokosyoghurt, verse koriander, zwart sesamzaad en ongezouten cashewnoten
Instructies
- Voorbereiding: de mungbonen week je minstens 2 uur in water (een nacht of dag vind ik zelf het fijnst). Spoel de mungbonen af in een zeef en doe ze in een grote pan met ruim water en een ½ tl natuurazijn.
- Schil en snijd alle groenten in het juiste formaat. Dit is het meeste werk.
- Verhit de kokosolie of ghee in een pan met dikke bodem (bijvoorbeeld een gietijzeren pan). Voeg de komijn- en mosterdzaadjes toe en bak 1 minuut. Vervolgens voeg je de knoflook, gember, wortel, courgette en pastinaak toe. Bak dit een paar minuten op medium tot laag vuur. Voeg tot slot het koriander-, komijnpoeder en kurkuma toe en bak dit even mee. Voeg tot slot de ½ tl natuurazijn toe en meng door.
- Spoel de mungbonen af nadat je ze geweekt hebt en voeg deze samen met de rijst toe aan de pan. Voeg het bouillonpoeder (of blokje) samen met het water toe tot het circa een centimeter onder water staat. Na zo’n 20 minuten is de Kitchari gaar (afhankelijk hoe lang de mungbonen geweekt zijn). Voeg indien nodig water toe en controleer of bonen en rijst gaar zijn.
- Je kunt de dikte van de Kitchari naar eigen smaak bepalen, zelf vind ik het heerlijk als hij lekker dik is, maar hij wordt ook vaak geserveerd als soep en dan is hij enigszins dun. Hier kun je dus zelf mee spelen door meer of minder water toe te voegen.
- Tot slot pureer je ongeveer de helft van het mengsel met een staafmixer. Dit kun je gewoon in de pan doen.
- Breng eventueel op smaak met extra kruiden en peper.
- Serveer warm en eventueel met een schep kokosyoghurt, verse koriander, cashewnootjes en zwart sesamzaad.