3x homemade gezonde tussendoortjes

Gezonde tussendoortjes, we hebben er bijna allemaal wel eens naar gezocht in de supermarkten. En natuurlijk zijn er mogelijkheden, zoals groente, fruit, noten en olijven. Soms is dat alleen niet waar we naar opzoek zijn. Prima om dan te kiezen voor een iets ongezondere snack of de motivatie om weer eens je eigen snacks voor te bereiden!

In dit blog 3 heerlijke gezonde home made tussendoortjes.

Het is zo fijn als er een gezond en lekker tussendoortje voor je klaar ligt. Na het sporten een plakje bananenbrood of s’avonds op de bank voor een avondje Netflix een No Bake Energy ball bij een grote mok thee. Ik ga er mega goed op!

De receptenapp staat inmiddels bakrecepten en gezonde tussendoortjes, van een simpel glutenvrij bananenbrood tot pure chocolade koekjes met zeezout. Voor ieder wat wils!

In dit blog deel ik mijn all time favorite tussendoortjes. Ideaal om op een regenachtige zondag eens voor de keuken in te duiken.

De recepten: voedzame en gezonde tussendoortjes

  1. Bananenbrood met Cheesecake vulling
  2. No bake energy balls
  3. Chocolade cake met verstopte groenten

Bananenbrood met cheesecake vulling

Oehlala, je leest het goed, mét cheesecake vulling! Dit bananabread is gevuld met (plantaardige)kwark en wordt daardoor zo luchtig en smeuïg. Hebben we niet helemaal zelf bedacht, dit recept is een variatie op het bananabread van ‘Oh my pie’. Heerlijk comfort- food voor het weekend en, als je ‘m niet in één keer verslindt, heb je een heerlijk tussendoortje op werkdagen.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 45 min
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 3 uur 5 min
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 200 gram havermeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram walnoten
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snufje zeezout
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden
  • 4 rijpe bananen
  • 30 gram kokosolie
  • 100 gram mejouldadels ontpit
  • 100 ml bruiswater spa rood
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 el appelciderazijn

Voor de vulling

  • 100 gram blauwe bessen
  • 100 gram kwark uitgelekt
  • 1 el ahornsiroop of honing
  • scheutje citroensap

Instructies
 

  • Laat de kwark uitlekken in een schone theedoek zodat het vocht er goed uit trekt. Ik hang de theedoek zelf altijd boven een vergiet in de wasbak.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed je cakeblik met bakpapier of vet het blik goed in.
  • Doe het havermeel en speltmeel met de speculaaskruiden, bakpoeder en zeezout in een mengkom.
  • Gebruik een blender of keukenmachine om de bananen, mejouldadels en kokosolie te mixen tot een romig geheel. Voeg de Spa rood toe en spatel door het mengsel heen.
  • Meng het bananen mengsel door de droge ingrediënten.
  • Neem nu een klein kommetje en meng hierin baking soda met de appelciderazijn. Voeg de Spa rood toe en spatel door het mengsel heen. Voeg dit toe aan het beslag en meng goed.
  • Meng nu de uitgelekte (plantaardige) kwark met het citroensap en de ahornsiroop of honing.
  • Verdeel de helft van het beslag over het cakeblik en strooi hier ongeveer de helft van de blauwe bessen overheen. Bestrijk met de helft van het kwarkmengsel. Verdeel hier het overige beslag overheen en maak af met de blauwe bessen en walnoten.
  • Ga je voor een ‘luxe bolide’ zoals ‘Oh my pie’ het mooi noemt, maak dan af met kokossnippers en amandelschaafsel.
  • Zet de cake 40-45 minuten in de oven. Laat de cake even afkoelen buiten de koelkast en zet vervolgens nog minimaal 2 uur in de koelkast, dit is nodig om de cheesecake vulling goed op te laten stijven.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

No bake energy balls

Heb jij ook wel eens dat je zo vlak voor de lunch of juist in de middag, de welbekende 4 uurs dip, trek krijgt in wat lekkers? Deze zelfgemaakte Energy balls zitten bomvol goede ingrediënten, zijn zo gemaakt en vooral heeeeeel lekker!
Voorbereidingstijd 20 min
Totale tijd 20 min
Porties 20

Equipment

  • Keukenmachine of blender

Ingrediënten
  

  • 125 gram havermout
  • 100 gram dadels
  • 1 wortel (bospeen) geraspt
  • 1 tl kaneel
  • scheutje water

Topping

  • raw cacao
  • geraspte kokos
  • Tip: gehakte pistachenootjes of sesamzaadjes kunnen ook heel goed als topping!

Instructies
 

  • Rasp de wortel en ontpit de dadels. Wel de dadels een paar minuten in lauwwarm water.
  • Doe alle ingrediënten in je keukenmachine (of blender) en meng tot een mooie deegbal. Blijft het te nat voeg dan wat havermout toe. Te droog? Dan een scheutje water!
  • Haal nu steeds een beetje deeg van de bal af en maak 20 balletjes.
  • Maak twee bakjes, een met cacao en een met geraspte kokos. Nu kun je de balletjes lekker gaan rollen door de toppings. Even in de ijskast en klaar is je gezonde snack!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

GLUTENVRIJE CHOCOLADECAKE MET VERSTOPTE BIETJES

Speciaal voor de Groente in je ontbijt challenge in de maand september maakte ik deze chocolade cake met bietjes. Glutenvrij + verstopte vitaminen… Wat wil je nog meer? Nou dat hij lekker is! En ja ook dat is helemaal gelukt! Enjoy!
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 1 uur
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gram ongekookte rode bietjes
  • 50 gram pure chocolade
  • 3 eieren
  • 100 ml milde olijfolie (bv. Zonnebloemolie)
  • 100 ml maple syrup
  • 1 tl vanille extract
  • 150 gram boekweitmeel
  • 30 gram rauwe cacaopoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de bietjes en rasp ze boven een kom.
  • Zeef het meel, de cacao, het zout en het bakpoeder boven een tweede kom. Zet opzij.
  • Klop de eieren los in een kommetje en zet ook dit ook opzij.
  • Doe de olie, maple syrup, vanille en de chocolade in een pannetje. Verwarm op zeer laag vuur en roer met een spatel tot de chocolade gesmolten is. Haal van het vuur.
  • Voeg het chocolademengsel toe aan de bietjes en roer met de spatel goed door. Voeg vervolgens ook de eieren toe en roer nogmaals tot een glad mengsel.
  • Giet tot slot het chocolade bietjes mengsel bij de droge ingrediënten en spatel alles goed door. Let goed op dat er geen klontjes in zitten!
  • Bekleed een cakeblik met bakpapier. Giet het beslag in de vorm en zet voor 35 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Controleer of een satéprikker er (grotendeels) schoon uit komt. Laat de cake in vorm afkoelen en haal hem er dan voorzichtig uit.
  • De cake kan in de koelkast ongeveer drie dagen bewaard worden. Zorg dan wel dat de cake goed is afgedekt. Invriezen werkt ook erg goed!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept