De ontstekingsremmende werking voeding

We hebben allemaal wel eens een periode waarin we ons minder fit en energiek voelen en dan is het fijn om jezelf een flinke boost te kunnen geven. Zeker in Corona tijd zijn we ons steeds meer bewust van een gezonde leefstijl en denken we vaker een een gezond immuunsysteem en het verhogen van je weerstand. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om een extra vitaminen te nemen in de vorm van een supplement, maar denk ook eens aan ontstekingsremmende voeding die een hoop voor jouw weerstand en immuunsysteem kan betekenen. Je kunt met de juiste voeding een hoop klachten voorkomen!

In dit blog 3 recepten die jouw weerstand een flinke boost geven

1. Kleurrijke lunchbowl met avocado & spinazie

Avocado bevat niet alleen gezonde vetten, maar heeft ook een ontstekingsremmende werking en zit boordevol vitaminen E. Je zult merken dat je huid gaat stralen en je een lang verzadigd gevoel hebt waardoor je eetlust wordt afgeremd.

Spinazie bevat onder andere omega 3 en antioxidanten die helpen om ontstekingen in het lichaam vroegtijdig aan te pakken. De combinatie van avocado en spinazie in dit lunch recept is een gouden combi die jouw weerstand zeker een flinke boost zal geven! Het recept vind je onderaan deze pagina.

2. Gember- kurkuma- wortelsoep met champignons

Gember en kurkuma, twee bekende ingrediënten als we het hebben over het boosten van je immuunsysteem. En niet zonder reden.

Gember bevat fenolen (carbolzuur) die een ondersteunende rol hebben bij het stoppen van een ontsteking.

Kurkuma is een natuurlijk antibioticum, werkt antibacterieel, schimmeldodend en weerstand verhogend. Kurkuma wordt helaas niet goed in het lichaam opgenomen, maar dit verandert als je gelijktijdig zwarte peper en wat olijfolie toevoegt.

In dit soeprecept wordt de combinatie gemaakt van gember, kurkuma, olijfolie en zwarte peper en heb je dus een geweldige soep voor als je jezelf wat minder fit voelt. Het recept vind je onderaan deze pagina.

3. Groene smoothiebowl met spinazie, mango en verse munt

Je dag starten met groenten doet veel voor je energieniveau voor de rest van je dag. Je lichaam neemt de vitaminen en mineralen gedurende de dag op waardoor je zult merken dat je minder schommelingen hebt in je bloedsuikerspiegel. De combinatie met verse kruiden en vers fruit maakt dat je met deze bowl je dag begint met een serieuze energieboost! Het recept vind je onderaan deze pagina.

Een reset voor lichaam & geest

Vind je dit een interessant onderwerp en zou je jouw immuunsysteem een volledige reset willen geven? Bekijk dan zeker ook eens mijn Holistische Detox.

KLEURRIJKE LUNCHBOWL MET AVOCADO & SPINAZIE

Met de kleurrijke lunch zit je gegarandeerd goed voor de rest van de middag. Voedzaam, boordevol smaak en eiwitrijk. Heb je nog ovengroenten over van een avondmaaltijd? Dan staat deze volwaardige lunch echt binnen no time op tafel!
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
Wachttijd 30 min
Totale tijd 55 min
Porties 1 persoon

Ingrediënten
  

  • 100 gram ovengroenten (bv. zoete aardappel & pastinaak), in stukjes gesneden
  • 50 gram gekookte auinoa
  • 1/2 avocado
  • grote hand spinazie
  • 1/2 paprika
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 appel
  • Zwarte sesamzaadjes optie

Voor de creamy dressing

  • 2 el pindakaas (100%)
  • 1/2 citroen het sap
  • 1 tl sambal
  • 1 kleine teen knoflook
  • 1 el sojasaus

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de ovengroenten op een bakplaat met bakpapier en schep om met olijfolie, peper & zout. Bak in ca. 30 minuten tot ze zacht en gaar zijn. Schep halverwege de tijd de groenten om. Ik gebruik voor deze stap graag een restje groente van de avond ervoor!
  • Kook de quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Snijd de paprika in reepjes en grill in een grillpan of apparaat aan be de kanten ca. 2 minuten.
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing.
  • Snijd de komkommer en appel, halveer de avocado en snijd in plakjes.
  • Maak een mooie bowl door alle ingrediënten op een diep bord te leggen. Garneer met de dressing en enjoy!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Ontstekingsremmende wortelsoep met kurkuma en gember

KURKUMA- KOKOS- WORTELSOEP

Een heerlijke maaltijdsoep die zich ook voor een doordeweekse avond perfect leent. Vries eventuele leftovers in of bewaar voor de lunch de volgende dag.
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 30 min
Porties 4 personen

Equipment

  • Staafmixer of blender

Ingrediënten
  

  • 5 wortels middelgroot
  • 2 witte of rode uien fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 rode peper fijngesneden
  • ca. 2 cm verse gember
  • 1 tl kurkuma
  • 1 stengel sereh/citroengras
  • 400 ml groente- of bospaddenstoelen bouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • Sap van een halve limoen
  • 500 ml water
  • Zeezout naar wens
  • 1/2 tl zwarte peper
  • Kokosolie om in te bakken

Voor de champignons

  • 250 gram (biologische) kastanjechampignons
  • 1 teentje knoflook geperst
  • Scheutje sojasaus

Voor erbij

  • ca. 10 gram verse bieslook
  • Gehakte walnoten

Instructies
 

  • Maak de wortelen schoon en schil de gember. Snijd de wortel, ui, knoflook, rode peper, gember en sereh/citroengras in stukjes. Bij het snijden van citroengras is het belangrijk dat je het onderste dikke en zachtere deel gebruikt.
  • Verwarm een beetje kokosolie in een soeppan en bak hierin de ui, knoflook, gember en peper even kort aan tot ze glazig worden. Voeg dan de sereh en wortel toe en meng goed.
  • Nu voeg je kurkuma en bouillonpoeder toe en bak e het voor 4 minuten. Roer alles goed door.
  • Voeg vervolgens de kokosmelk, limoensap, water en zwarte peper toe. Zet het op hoog vuur en breng het aan de kook. Zet het vuur vervolgens lager en laat het de soep 15 minuten pruttelen.
  • Maak ondertussen de champignons schoon, pel de knoflook en zet een koekenpan op het vuur met een scheutje olijfolie. Pers de knoflook uit in de pan en voeg vervolgens de champignons samen met een klein scheutje water toe. Bak ca. 4 minuten tot ze zacht beginnen te worden. Blus af met een scheut sojasaus en laat pruttelen tot de sojasaus is verdampt.
  • Pureer de soep en serveer met de champignons, gehakte walnoten en bieslook.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Groene smoothiebowl met spinazie, mango en verse munt

ROMIGE SMOOTHIEBOWL MET MANGO & SPINAZIE

Een voedzame ontbijtbowl boordevol vitaminen en mineralen. Het enige dat je nodig hebt is een goede blender!
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 15 min
Porties 2 personen

Equipment

  • Blender

Ingrediënten
  

  • 200 ml kokosyoghurt
  • 1 (bevroren) mango in stukjes
  • 100 gram spinazie
  • 1 takje munt de blaadjes

Voor de topping

  • ca. 5 verse aardbeien in blokjes
  • 50 gram (glutenvrije) havermout
  • 14 gram kokosrasp
  • 1 tl kaneel
  • Grote hand pecannoten

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten voor de smoothie tot een gladde smoothie in je blender.
  • Zet een koekenpan op het vuur en rooster hierin de havermout en kokosrasp. Roer regelmatig door want het kan opeens hard gaan! Voeg als de kokosrasp bruin begin te kleuren de pecannoten toe en zet het vuur uit.
  • Serveer de smoothiebowl met het havermoutmengsel en aardbeien.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
1 comment

Recente berichten

One thought on “De ontstekingsremmende werking voeding

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept