Gezonde hartige havermout pannenkoeken

Deze gezonde pannenkoek met een basis van havermout, amandelmelk, ei en boerenkool of spinazie staat in een handomdraai op tafel en is een perfecte eenpersoonsmaaltijd.

Gezonde pannenkoeken

Als je mij al wat langer volgt weet je waarschijnlijk dat ik gek ben op gezonde pannenkoeken. Echte power pancakes noem ik het! Deze variant belegde ik met hummus, falafel, gebakken paprika reepjes en feta, maar bekijk ook zeker eens deze variant met hummus en avocado of deze met geroosterde groenten en tofu.

Deze pannenkoeken zijn een ideale eenpersoonsmaaltijd omdat je ook in een kleine hoeveelheid makkelijk kunt maken. Zelf vind ik het heerlijk om zo nu en dan een avond alleen te eten. Super fijn vind ik het om goed voor mezelf te zorgen en volledig te kunnen kiezen voor een maaltijd waar ik behoeften aan heb. Daarnaast vind ik het geweldig om me helemaal te kunnen focussen op het eten dat ik eet. Het kauwen, de smaken, structuur.. Ik kan daar zo van genieten!

Mindful eten

Ben jij al bekend met mindful eten? Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking toen ik herstellende was van mijn eetstoornis en mijn haptonoom oefeningen gaf om heel rustig te kauwen, mijn ogen te sluiten en echt te voelen hoe ik aan het eten was. Dit was voor mij echt een eye opener.

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en komt mindful eten dagelijks voorbij. Het is voor mij de manier om contact te maken met mijn lijf en te voelen waar ik behoefte aan heb, maar ook voor het opnemen van voedingsstoffen is het ontzettend belangrijk om echt de tijd te nemen voor je maaltijd.

Tijdens mijn opleiding tot Holistisch Voedingscoach was mindful eten de rode draad bij het geven van voedingsadvies en dat is het voor mij nog steeds. Het leert je namelijk niet alleen te luisteren naar signalen van je lichaam, bijvoorbeeld het herkennen van je honger- en verzadigingsgevoel, maar zorgt er ook voor dat je automatisch goed gaat kauwen. Goed kauwen zorgt ervoor dat er enzymen (natuurlijke eiwitten) vrijkomen waardoor voedingsstoffen uit de voeding die je eet veel beter kunnen worden opgenomen.

Ik kan het iedereen aanraden om eens te proberen mindful te eten: neem de tijd om een heerlijke maaltijd voor jezelf klaar te maken, ga lekker aan tafel zitten met beide benen op de grond, zorg ervoor dat er geen afleiding is (zet je mobiel dus op stil!), sluit je ogen, adem even diep in en uit, laat je ogen vallen over het eten dat voor je staat en neem heel bewust de eerste hap. Kauw, proef en ervaar!

Natuurlijk zou ik het ontzettend leuk vinden als je jouw ervaring deelt!

Gezonde vegetarische pannenkoek

Je kunt eindeloos variëren met de toppings. Kijk dus vooral wat je in huis hebt. Denk aan: geroosterde groenten, gebakken tempeh of tofu, geitenkaas en avocado.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Gang diner, lunch
Porties 1

Equipment

  • Staafmixer

Ingrediënten
  

  • 50 gram havermout = van nature glutenvrij
  • 1 ei
  • 100 ml plantaardige melk bv: ongezoete amandelmelk
  • 2 handen verse boerenkool of spinazie
  • Peper & zout naar smaak

Topping

  • 1 el Ras el Hanout
  • 1/2 Paprika in reepjes
  • 3 el (mango)hummus
  • 30 gram Edamame
  • 5 stuks falafel
  • 2 handen rucola
  • 50 gram (plantaardige) feta verkruimeld
  • Hennepzaadjes, pompoenpitten optioneel

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten voor de pannenkoek in de hoge mengbeker van je staafmixer. Pureer tot een glad beslag.
  • Zet twee koekenpannen op het vuur met een beetje (kokos)olie. Bak in de ene pan de paprikareepjes met de Ras el Hanout en falafel ongeveer 7 minuten. In de andere pan ga je aan de slag met pannenkoek.
  • Je kunt ervoor kiezen om een grote of 2 kleinere pannenkoeken te maken. Schenk het beslag in de verwarmde koekenpan en bak ongeveer 4 minuten op middelhoog vuur. Als er belletjes aan de bovenkant ontstaan kan je de pannenkoek keren en bak je hem nu 2 tot 3 minuten aan de andere kant. Keer de pannenkoek pas als er belletjes ontstaan anders is de kans groot dat hij uit elkaar valt!
  • Beleg de pannenkoek vervolgens met de hummus, rucola, paprikareepjes en falafel, feta en eventueel hennepzaadjes en pompoenpitten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept