De (on)zin van calorieën tellen.

Waar de een zweert bij het tellen van calorieën is het voor de ander een no go. In dit blog leg ik je meer uit over wat een calorie nou precies is en wat het zegt over de voeding die eet. Natuurlijk deel ik ook mijn visie over het wel of niet tellen van calorieën.

Een calorie, wat is het eigenlijk?

Laten we allereerst eens iets uitgebreider kijken naar het woord: calorie. De algemene opvatting lijkt dat een calorie iets zegt over de energie die je binnen krijgt en vaak wordt direct de link gelegd met aankomen: eet niet te veel calorieën, dan kom je aan!

Maar is dit ook daadwerkelijk zo?

Vanuit de natuurkunde is een calorie de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van 1 kilogram water met 1 graden te laten stijgen.

In de volksmond is energie vertaald naar de hoeveelheid energie in eten. En hoe meer energie, oftewel hoe meer calorieën, hoe sneller je aankomt.

Gelukkig weten inmiddels ook veel mensen dat het een stuk gecompliceerder ligt dan dit en het ook daadwerkelijk uitmaakt wat voor soort calorieën je binnen krijgt (vetten, eiwitten, koolhydraten) en hoe actief je leefstijl is. Beweeg je veel dan verbrand je lichaam ook meer. Heb je een kantoorbaan waar je veel achter je bureau zit, dan heb je uiteraard minder energie nodig. Je lichaam heeft ook per seizoen andere energie nodig, in de winter hebben we meer behoefte aan bijvoorbeeld vetten en koolhydraten dan in de zomer.

De energie in voeding (de calorieën) is een handig meetinstrument om belangrijke waarde in voeding te kunnen achterhalen. Zo kunnen we calorieën gebruiken om zowel de hoeveelheid macronutriënten (dit zijn vetten, eiwitten, koolhydraten) als micronutriënten (vitamines en mineralen) in een bepaald product te bereken.

Calorieën kunnen dus nuttig zijn als je wilt bepalen of je voeding voldoende toereikend is voor jouw behoeften. Zelf heb ik bijvoorbeeld veel geleerd om even bij te houden hoeveel calorieën ik at, en met welke macronutriënten, om te leren begrijpen dat mijn lichaam andere behoefte had dan ik op dat moment dacht. Ik dacht destijds dat ik voldoende gezonde vetten in mijn voedingspatroon had, maar dit bleek niet het geval. De stap om vanuit je hoofd naar je gevoel te gaan kan groot zijn en dan is het fijn om dingen eerst te leren begrijpen om steeds dichterbij je gevoel te komen zodat je uiteindelijk kunt leren om intuïtief te eten.

Soms heb je een spiegel nodig om daadwerkelijk iets in jezelf te kunnen veranderen.

In mijn geval een stap te zetten richting mijn intuïtie en het durven volgen van mijn gevoel. Dit is trouwens niet alleen het geval bij veranderingen in je eetpatroon maar op ieder gebied in je leven waar je verandering wilt aanbrengen.

Calorieën zie ik als een mogelijkheid om meer te leren over je de werking van je lichaam, natuurlijk ervan uitgaande dat er geen contracomplicaties zijn. Als je herstellende bent van een eetstoornis of obsessief bezig bent met voeding dan zou ik eerder aanraden om juist wat meer los te leren laten en om op een andere manier te leren de signalen in je lichaam te herkennen. Hierover hieronder meer!

Persoonlijke behoeften en een uniek voedingspatroon

De kracht van je intuïtie, dat is de naam die ik heb gegeven aan mijn persoonlijke voedingsbegeleiding en zoals de naam doet vermoeden: ik geloof in de kracht van onze intuïtie en help je de weg terug te vinden naar die van jou.

Waar ik vooral in geloof is persoonlijke voeding. Ieder mens is uniek en heeft persoonlijke, unieke behoeften. Waar de een juist wat meer mag loslaten is het voor de ander nodig om een stok achter de deur te hebben. Ook om te oefenen om meer vanuit je gevoel te gaan eten.

In mijn ogen is het allerbelangrijkste dat we met z’n allen vaker voor biologisch kiezen, koken zonder pakjes en zakjes en kiezen voor producten die onze overgrootouders ook niet zouden eten.

Je lichaam voeden met pure ingrediënten en het niet vullen met ‘lege’ ingrediënten.

Als deze basis er is dan kun je al ontzettend grote stappen zetten bij het voorkomen en verhelpen van ‘vage’ klachten zoals een opgeblazen gevoel, verteringsproblemen of een onrustige huid.

Ook bij de wens om juist in gewicht aan te komen of af te vallen is het allerbelangrijkste om pure voeding tot je te nemen en je lichaam zo min mogelijk te belasten met toxische stoffen. Denk aan pesticiden op groenten en fruit (niet-biologische varianten), pakjes en zakjes met toegevoegde kleur- en geurstoffen en BPA dat in blikken en andere plastic verpakkingen is verwerkt.

Iedereen heeft hierin een unieke aanpak nodig en om te bepalen welke stappen jij het beste kunt zetten is het soms fijn om met iemand te sparren. Ben je benieuwd hoe ik je bij kan staan in het bepalen van jou gezondheidswensen? Neem dan gerust even contact op via lucy@yourmealplanners.nl.

0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *