7x gezond, vegetarisch en makkelijk broodbeleg

Gezond lunchen is vaak veel minder ingewikkeld dan we denken en kan ook zeker lekker afwisselend zijn. Ook als je het liefst lunch met een boterham. Met een (volkoren) boterham voor de lunch is echt helemaal niets mis, maar het ligt er natuurlijk wel aan wat je op de boterham smeert. In dit blog schreef ik al over een gezonde eetweek en deelde ik een aantal tips voor broodbeleg uit de supermarkt.

Zelf maken is natuurlijk nog gezonder en ook nog eens leuk. Je geniet een stuk meer van je eten als je er zelf moeite voor hebt moeten doen. En dat maakt gezond eten nog fijner, het is echt even een moment om van te genieten.

De recepten in dit blog:

  1. Vegan Doperwtenspread
  2. Home made eiersalade
  3. Rode pestospread
  4. Avocadospread
  5. Pittige pindakaas
  6. Creamy kokos & kerriehummus
  7. Plantaardige zuivelspread

Hoe maak je zelf makkelijk gezond broodbeleg?

Met slechts een aantal ingrediënten maak je vaak al in 10 minuten een gezonde salade of spread voor op brood. Bijvoorbeeld een vegan doperwtenspread als deze, zelfgemaakte eiersalade of wat denk je van een romige avocadospread! Hieronder deel ik 7 verschillende recepten en inspiratie om je boterham of cracker gezond te beleggen.

Hoe bewaar je jouw zelfgemaakte broodbeleg het beste?

Onderstaande spreads zijn in ieder geval 2 dagen houdbaar in de koelkast, maar lenen zich ook om in te vriezen! Op de avocadospread en eiersalade nagelaten. Schep een portie in een klein bakje en vries deze in.

Vergeet niet de omschrijving van de recepten te lezen, hier vind je tips hoe je de spreads naast broodbeleg kunt gebruiken. Bijvoorbeeld door een pasta of je favoriete lunch salade.

Vegan Doperwtenspread

VEGAN DOPERWTENSPREAD

Deze spread is niet alleen lekker op een (getoaste) boterham, maar leent zich ook perfect om te mengen door je favoriete salade of gebruik hem als pesto door een pasta. Zo tover je in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel!
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 15 min
Porties 4 personen

Equipment

  • Keukenmachine of blender

Ingrediënten
  

  • 300 gram doperwten (diepvries)
  • 2 tenen knoflook
  • Sap van een halve citroen 
  • 100 gram cashewnoten geweekt
  • 30 gram verse basilicum
  • 2 el olijfolie (Eventueel meer olijfolie / water om hem smeuïger te maken)

Instructies
 

  • Wel de cashewnoten in lauwwarm water voor ongeveer 5 minuten, maar dit mag altijd langer. Hoe langer hoe romiger je spread wordt!
  • Doe alle ingrediënten in je keukenmachine of blender en laat hem draaien tot er een smeuïge massa is ontstaan.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Eiersalade, rode pesto spread, avocadospread en pittige pindakaas

4X EASY BROODBELEG!

Bij de recepten staat voor hoeveel personen de portie is. Van de rode pesto maak je bijvoorbeeld direct een heel potje. Maar deze pesto is dan ook op meerde manieren te gebruiken! Als basis voor je zelfgemaakte pizza bijvoorbeeld, als extra pit door een lasagne of gebruik hem bij de borrel op een toastje met wat zachte geitenkaas.
Porties 4 personen

Equipment

  • Voor de rode pesto spread heb je een staafmixer of keukenmachine nodig.

Ingrediënten
  

Eiersalade (2 pers.)

  • 4 (volkoren) boterhammen
  • 2 gekookte eieren
  • ca. 5 cherrytomaten in vieren
  • 1 tl mayonaise
  • 1 el kappertjes
  • Verse bieslook naar smaak
  • Peper & zout naar smaak

Voor een flinke pot rode pesto spread

  • 180 gram zongedroogde tomaten
  • 60 gram ongezouten cashewnoten
  • 140 gram tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • Blaadjes van 1 basilicum plant
  • 90 ml olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Avocadospread (1 pers.)

  • 2 (volkoren) boterhammen
  • 1/2 avocado geprakt
  • 1 el griekse yoghurt
  • 2 radijsjes in plakjes
  • Peper & zout
  • Optioneel: paprikapoeder

Pittige pindakaas! (1 pers.)

  • 2 volkoren boterhammen
  • 3 el Pindakaas (100%)
  • 1/4 komkommer in plakjes
  • 1 tl sambal

Instructies
 

Eiersalade

  • Kook de eieren in c.a. 6 minuten medium hard. Snijd de cherrytomaten in vieren en prak de gekookte eieren fijn met een vork. Meng vervolgens alle ingrediënten en breng op smaak met de bieslook, peper en zout. Toast eventueel je boterhammen en besmeer met de eiersalade.

Rode pesto spread

  • Doe alle ingrediënten in de keukenmachine of in de beker van de staafmixer en meng tot een fijne pesto.Bewaar de rode pesto in een afsluitbare pot.

Avocadospread

  • Rooster de boterhammen in een broodrooster.Prak de avocado en meng met de yoghurt, peper, zout en eventueel paprikapoeder. Snijd de radijsjes en beleg je boterhammen met de avocadospread en plakjes radijs.

Pittige Pindakaas

  • Meng de pindakaas met de sambal en besmeer hier je boterhammen mee.
  • Snijd de komkommer in dunne plakjes en leg deze op de pindakaas.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Creamy hummus met kokos & kerrie

CREAMY HUMMUS MET KOKOS & KERRIE

Zelf hummus maken is niet alleen ontzettend lekker, maar ook een stuk eenvoudiger dan je waarschijnlijk voor ogen hebt. Kikkererwten zitten bomvol eiwitten waardoor deze lunch ontzettend voedzaam is.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Wachttijd 12 uur
Totale tijd 13 uur 40 min
Porties 2 personen

Equipment

  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 4 volkoren boterhammen (voor 2 dagen)
  • 350 gram gedroogde kikkererwten
  • 2 tenen knoflook
  • 125 ml kokosmelk
  • 4 tl kerriepoeder
  • 2 el Tahin (Sesampasta)
  • 2 el limoensap
  • Peper & zout

Instructies
 

  • Let op: Bereidingswijze (overnight + 90 min kooktijd + 10 min bereiden)
  • Week de kikkererwten een avond van te voren in ruim water. De volgende dag hebben ze nog een kooktijd van ca. 90 minuten. Bekijk even de verpakking voor de kooktijd van de kikkererwten die jij gebruikt. Je kunt uiteraard ook gebruik maken van kikkererwten uit blik of pot, maar dan wordt je hummus net wat minder smeuïg.
  • Hierna is het een kwestie van alle ingrediënten in de keukenmachine en lekker proeven om te zien wat er nog mist!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Toast met plantaardige zuivelspread

TOAST MET PLANTAARDIGE ZUIVELSPREAD, HONING EN GEROOSTERDE TOMATEN

Geen zelfgemaakte spread, maar wel een heerlijke beleg inspiratie. Heb je eventjes tijd overweeg dan zeker om de tomaten te roosteren daar word je lunch echt direct nog zoveel lekkerder van!
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 15 min
Porties 1 persoon

Ingrediënten
  

  • 2 (glutenvrije) boterhammen
  • Plantaardige zuivelspread
  • Scheutje honing of agave siroop
  • Handje cherrytomaten
  • Verse basilicum

Instructies
 

  • Toast je boterhammen in de broodrooster of onder de grill.
  • Halveer de tomaten. Heb je voldoende tijd? Leg dan de tomaatjes 10 minuutjes onder de grill in de oven met wat peper leggen voor een nog intensere smaak. Een aanrader!
  • Besmeer je boterhammen met de zuivelspread, een beetje honing of agave siroop en beleg met de tomaatjes en verse basilicum.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
4 comments

Recente berichten

4 thoughts on “7x gezond, vegetarisch en makkelijk broodbeleg

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept